Osveštano spomen obilježje Cvijiću

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik naučnog veća Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, koja nastavlja tradiciju istoimene akademije, kod Srba, koja je postojala do pred Drugi svetski rat, otkrio je sa saradnicima, spomen obeležje akademiku profesoru dr Jovanu Cvijiću, našem znamenitom i svetski priznatom geografu i antropologu, nekadašnjem predsedniku SKANU, rektoru Beogradskog univerziteta, počasnom doktoru najprestižnijih svetskih i evropskih univerziteta. Ovo spomen obilježje je rad akademika Dragoljuba Drage Mirkovića, likovnog umetnika iz Bijeljine, poreklom iz Banjana u Staroj Hercegovini.

Srbija 28.11.2015 | 11:33
Osveštano spomen obilježje Cvijiću

Cvijić je, rekao je akademik Kerkez, "ljubav prema rodu, otadžbini, svojoj Loznici, svom Jadru, pokazao vrhunskim naučnim delom koje je, i svestrano, i dragoceno, ne samo za našu, već za svetsku nauku iz oblasti, kojima je zasenio najveće umove toga doba od onih sa Sorbone do Praga".

"Vrlo je važno da, u njegovoj rodnoj Loznici, koju je svim srcem voleo, gde je završio šest razreda čuvene ovdašnje Gimnazije, dostojno bude obeleženo ognjište sa kog je potekla takva naučna i ljudska gromada kao što je bio Lozničanin, Jadranin i Srbin, Jovan Cvijić", poručio je akademik Kerkez u prisustvu mnogih ljudi, ne samo Jadra, već i iz raznih delova Srbije, RS i Crne Gore, među kojima je bio i aktuelni predsednikk SKANU, akademik Dragan Damnjanović. "SKANU ga slavi i ponosi se činjenicom da je bio na čelu naše akademije".

Gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, zahvaljujući se, na daru gradu od SKANU, istakao je da grad i te kako poštuje velikana, "koji svake godine ima svoje dane u Loznici, glavna ulica i glavni trg u gradu nose njegovo ime, jedna Osnovna škola, i da ima dva spomenika slavnog sugrađanina".

Autor: V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar