Miševi u čekaonici pored trudnica

Dvoje pacijenata prijavilo je u proteklih mesec dana da je videlo miševe u dispanzerima Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu u Elektronskoj i Mašinskoj industriji.

Srbija 28.11.2015 | 09:00
Miševi u čekaonici pored trudnica

U Zavodu kažu da nema mesta panici, da je odmah obavljena deratizacija te da je higijena na najvišem nivou.

Trudnica Milena Velojić iz Niša kaže da nije mogla da veruje vlastitim očima kada je u hodniku dispanzera EI pred sobom ugledala miša.

"Čekala sam u hodniku na prvom spratu na redovni pregled kada je miš protrčao hodnikom. Posle nekog vremena pojavio se ponovo iz jedne susedne kancelarije. Kada sam ušla na pregled u ordinaciju, pitala sam sestru da li zna da imaju miša u hodniku, a ona je bez ikakve reakcije primila informaciju i rekla: „Ne znam ja o tome ništa, a gde“. Ordinacija u dispanzeru izgleda čisto i sređeno, ali mislim da nije primereno da ni u jednom objektu gde borave ljudi ima miševa, a kamoli u prostorijama gde trudnice dolaze na pregled", kaže Velojićeva.

U Zavodu ističu da je po prijavi pojave miša hitno izvršena deratizacija.

"Prema našem pravilniku, deratizacija se obavlja samo po prijavi da su glodari uočeni. Tako smo posle prijave glavne sestre dispanzera EI izvršili hitnu deratizaciju i taj problem više ne postoji. Nije došlo do narušavanja higijene, niti zdravstvenog stanja ni pacijenata ni osoblja", kaže prof. dr Jovica Jovanović, pomoćnik direktora ZZZR Niš za medicinska pitanja.

Doktor Jovanović kaže da miševa ima svuda i da se takva situacija može desiti u svakom domaćinstvu, kao i u dispanzeru EI, koji je okružen poljima i šumom.

Pre oko mesec dana pacijent je prijavio da je video miša i u dispanzeru u MIN-u, čije fabričko okruženje takođe pogoduje glodarima.

Takođe je odmah obavljena deratizacija, kako predviđa naš pravilnik. Važno je istaći da su naših 11 dispanzera i ambulanti pod stalnim higijenskim nadzorom kako glavnih sestara tako i sanitarne ispekcije, koja je više puta obilazila naše objekte i nikada dosad nije dala u svom zapisniku nijednu primedbu na stanje higijene. Pacijenti mogu biti sigurni da je higijena na najvišem nivou - kaže prof. dr Jovanović.
 

Prve prijave za tri godine

Suzana Kostić, glavna sestra Zavoda, kaže da je u protekle tri godine, otkad je na toj funkciji, ovo prva godina da su se desile dve prijave pojave glodara u kratkom razmaku. „U dispanzeru MIN-a su se pojavljivali i mravi, ali je odmah to Institut za javno zdravlje sanirao, i to dva ili tri puta zaredom“, kaže ona.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mis u djecijem dispanzeru

28.11.2015 14:56

Dokaz: https://youtu.be/61dkPNbbiLs

ODGOVORITE