Obama ne želi da sarađuje s Rusijom

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će sarađivati s Francuskom i svojim ostalim saveznicima u jačanju kampanje protiv ID.

Svijet 25.11.2015 | 08:40
Obama ne želi da sarađuje s Rusijom

On je dodao da je u ovom času Rusija van toga.

"Imamo koaliciju od 65 država. Rusija je sada deo koalicije od dve države - Iran i Rusija - koje podržavaju Asada", rekao je Obama novinarima, nakon susreta u Beloj kući sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, sa kojim je razgovarao o borbi protiv Islamske države i turskom rušenju ruskog aviona na granici sa Sirijom.

Olandov put u Vašington je deo diplomatskog napora da se međunarodna zajednica mobiliše na snažniju kampanju protiv Islamske države, ali nije sigurno da će dobiti jasnu podršku za poziv da Rusija bude deo nove koalicije za borbu protiv ekstremista, piše AP.

Obama je pozvao Tursku i Rusiju da preduzmu mere kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija sukoba i dodao da rušenje aviona ukazuje na značaj nalaženja političkog rešenja za građanski rat u Sirji.

Rušenje ruskog vojnog aviona takođe ukazuje na stalni problem sa ruskim vazdušnim napadima u Siriji, rekao je Obama na konferenciji za štampu posle sastanka.

Prema njegovim rečima, Turska "ima pravo da brani svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor", a Rusija deluje veoma blizu turske granice dok napada umerene opozicione snage koje Turska i niz drugih zemalja podržavaju, prenosi AP.

Napadi na umerene opozicione grupe jačaju režim Bašara Asada, dodao je on.

Kad bi se Rusija umesto toga koncentrisala na vazdušne napade protiv Islamske države, "greške bi bile manje verovatne", izjavio je Obama ,koji kaže da se protiv Islamske države bori koalicija 65 zemalja od Australije do jugoistočne Azije, dok je Rusija, po njegovoj oceni, "deo koalicije dve zemlje".

Oland je rekao da planira da kaže ruskom predsedniku Putinu da Francuska može da sarađuje sa Rusijom ukoliko Moskva svoju vojnu akciju u Siriji usredsredi na borbu protiv Islamske države.

On je dodao da Francuska želi da sarađuje sa svim zemljama koje žele da nađu i primene rešenja za građanski ratu u Siriji.

"Ne želimo nikoga da isključimo", rekao je on.

Francuski predsednik je napomenuo da se sirijska izbeglička kriza direktno tiče Evrope. Ukoliko Evropa napusti milione izbeglica koji beže od bombi i Islamske države, ona će izdati sve što Evropa predstavlja, rekao je on.

Međutim, Evropa mora i da obezbedi svoje granice, napomenuo je Oland dodajući da Turska u tome igra značajnu ulogu. Prema njegovom mišljenju, Evropa mora da radi sa Rusijom kako bi se našlo rešenje i za izbeglice koje su ostale blizu zemalja porekla.

Francuski predsednik je rekao i da je na sastanku dogovoreno da se pojačaju napori u Siriji i Iraku, a da će dve zemlje ojačati razmenu obaveštajnih podataka kada je reč o mogućim metama.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Abc

25.11.2015 07:45

Jebale te umjerene snage pa te snage i jesu teroristi koje podrzavaju aneri i turci,a isil napravili da lakse pobjede iran siriju itd...

ODGOVORITE
Name

М. Микић

25.11.2015 13:47

АБЦ, у праву си. "Умерене снаге" су пресвучене муслимански терористи. Они преко Турске продају илегално нафту Западу и због тога се налазе под заштитом земаља НАТО пакта који жели по сваку цијену да збаци са власти Асада у Сирији због његовог пријатељства са Русијом и тако Русе да протерају из Сирије и са Медитерана. Запад дугорочно гледајући жели због природни богатстава са којим Русија располаже као највећа земља свијета због тога Русију да поцјепа, опљачка и подјели на више мали државс попут Југославоје. Зато ће таква политика Запада прије или после довести до Трећег свјетског рата!

Name

dragan

25.11.2015 07:57

Zanima me kojih 65 država pripada toj antiterorističkoj koaliciji. Koliko vidim samo SAD tu i tamo bombarduju po Iraku i Siriji i to po odabranim ciljevima koji idu njima u prilog. Kada bi svaka od tih fantomskih 65 država dala samo po dva aviona i sa po dva-tri avio-polijetanja dnevno terorista do sada nebi bilo. Koliko je jaka koalicija pokazuje i činjenica da SAD pomaže Kurde, a koalicioni partneri Turci ih bombarduju. Ovje je neko lud a neko je zbunjen.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

25.11.2015 09:06

Gospodine Dragane , pa SAD-e i 64 "banana drzave" koje su toliko "bitne" u svijetu da se ne mogu , vecina njih , naci ni na mapi !!Nisam vjernik , ali volio bih da Ruska Federacija " sredi " stanje u Siriji i da se planovi "svjetskih mocnika" izjalove !

Name

Gomila

25.11.2015 08:16

Ima ona narodna: Nikada ne idi za gomilom jer gomila, vecinom, i ne zna sta radi. Bolje je sam ili sa manjim brojem istomišljenika.

ODGOVORITE
Name

Sado

25.11.2015 09:38

Edo iz Tuzle. Ko te pita jesi li vjernik ili ne.....sta se uvijek nekome ivlacis u shupak...

ODGOVORITE
Name

kec

25.11.2015 11:24

Ko je " nekome " , šta je bolan , šta napadaš čovjeka , bez veze ?!

Name

Md

25.11.2015 18:00

Obama je imao milion prilika da unisti Id,ali nece on ih je stvorio nauruzao i pripremio za ovo,a i on je sam arap a oni nece jedan na drugog

ODGOVORITE