"Tata i mama su uništili moj život"

"Roditelji su me napustili, a ja sam dobro dete. Često se pitam zbog čega sam to zaslužio. Voleo bih da se moji roditelji zapitaju kako bi njima bilo da su na mom mestu."

Srbija 20.11.2015 | 11:08
"Tata i mama su uništili moj život"

Ovo su reči Radomira Brkića (14) iz Velikih Crljena kod Lazarevca u Srbiji, koji je od malih nogu trpeo nečuvenu torturu i patnju koju su mu priredili niko drugi već otac i majka.

"Moj život je grozan. Prvo sam gledao kako tata tuče mamu. Kad se mama preudala, njen muž je stalno tukao mene. Kad sam došao da živim kod bake Dragice, deda je poginuo u saobraćajnoj nesreći. A u školi se zbog siromaštva odvajam od ostale dece. Plašim se šta će biti sa mnom ako ostanem sam", započinje svoju životnu ispovest Rade, učenik sedmog razreda.

Željan sam roditeljske ljubavi

"Željan sam roditeljske ljubavi. Nikada je nisam imao iako su mi roditelji živi. Ostavili su me. Odgajila me je baka. Ne stidim se toga, ali čeznem da osetim kako je to kad te vole majka i otac", priča Rade.

Dok govori, Rade izgleda kao da je bar deset godina stariji, jer je znatno zreliji od svojih vršnjaka.

"Rodio sam se u Valjevu 10. maja 2001. godine. Bio sam mali, ali sam stalno slušao oca i babu sa očeve strane kako se svađaju sa majkom. Jednog dana majka je odlučila da napusti oca.

Preselili smo se kod bake Dragice u Velike Crljene. Tu smo u miru proveli nekoliko meseci, pa smo se ponovo vratili kod oca.

Jednog dana gledao sam kako otac tuče majku.

Plakao sam i kroz suze rekao: „Ajmo kod moje bake Dragice“. Tada smo opet napustili oca. Više se nismo vraćali", priseća se Rade.

Ostali su bez struje


"Pre nekoliko meseci su nam isključili struju. Živeli smo u mraku dva meseca. Baka nije mogla da plati račun. Pitao sam majku da nam pomogne, a ona je samo rekla: “Nemam”. Ni otac nam nije dao pare da platimo", priča Rade. Baka Dragica je pozajmila novac koji još uvek vraćaju i platila račun.

Batine svaki dan

Dok govori trlja oči, ne želi da pusti suzu iako ga emocije nadjačavaju...

"Majka se potom udala za čoveka koji živi na tri kilometra od nas. Povela je i mene, ali tada nastupa još veći pakao. Njen muž me je stalno tukao. Govorio mi je da nisam dobar, pa sam zato dobijao batine. Tada sam bio malo dete, mislio sam da sam zaista nešto skrivio, pa sam ćutao i plašio se da kažem nekome."

Majka me nije branila, već je stajala i gledala dok me on tuče. Baka Dragica je jednom prilikom primetila da sam modar od batina i pitala me je šta se desilo.

Priznao sam da me je majčin muž istukao. Pitala je majku, ali ona je sve porekla. Nije bila na mojoj strani iako sam njeno rođeno dete - govori sa gorčinom u glasu. 

Žive od nadnice

Kaže da mu je najteže bilo kada je pošao u prvi razred.

Nema novca za ekskurziju

"Ide zima, a kad padne sneg, baku neće niko zvati da ide u nadnicu, pa se plašim kako ćemo da preživimo. U aprilu moji drugari iz škole idu na rekreativnu nastavu, a ja i ne pomišljam, znam da baka ne može da izdvoji 12.000 dinara. Ne smeta mi, jer ne mogu da tražim nemoguće" zaključuje mali Rade.

"Sva su deca došla s roditeljima, a mene je vodila baka. Gledao sam drugare iz škole kako ih roditelji vole, a onda sam se zapitao zašto mene moji roditelji ne vole?"

Para imaju samo kad baka Dragica ide da radi za nadnicu.

"Čim zaradi neki dinar da meni da kupim šta hoću. Ona radi po njivama, ubacuje ugalj i sređuje tuđe kuće kako bi zaradila, jer nemamo nikakva primanja. Kad joj neko tamo gde radi da bananu ili mandarinu, ona jedva čeka da dođe kući da meni pokloni. Često zna da kaže da za mene mora da ima, a za nju ako pretekne",  priča Rade.

Rade i Dragica žive u omalenoj kući kod termoelektrane. U maju prošle godine zadesila ih je još jedna katastrofa - poplava. Propao im je sav nameštaj i odeća.

Voleću svoju decu

"Bojim se da ne izgubim baku, mnogo radi i bolesna je. Pitam se šta će biti sa mnom ako ostanem sam. Kako ću da se školujem? Voleo bih da završim sve škole, da postanem čovek, a onda i dobar otac. Da volim svoju decu. Da im svaki dan kupujem čokoladu i da ih vodim u bioskop, zoološki vrt, na koncert..."

A više informacija o tome kako pomoći Radetu i drugoj deci sličnih sudbina možete pronaći OVDE.

Izvor: Blic

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dragan

20.11.2015 10:19

Dajte neki ziro racun da se pomogne detetu ajmo ljudi ima nas jos dobrih.

ODGOVORITE
Name

Is

20.11.2015 10:27

Je.em ti sunce kakvih sudbina ima. Tuga!

ODGOVORITE
Name

Daj

20.11.2015 10:31

Režijo dajte žiro račun ako ga ima, dajem sledeću platu ovom malom!

ODGOVORITE
Name

rajka

20.11.2015 10:33

Verujte bez komentara sam. Strašno. Naša realnost.

ODGOVORITE
Name

Austrija

20.11.2015 11:19

Dajte mi adresu od deteta da ga obiđem da mu pmognem . I da vidimo ako ima volju da dođe u Austriju da ide u skolu i da zivi. Prihvaticu ga ko sina i bice mu vrlo dobro. Pozdrav iz Austrije, Wien.

Name

raja

20.11.2015 10:45

Па ово је страшно! Читајући овај чланак сузе су ми текле низ лице јер знам како је бити отац и родитељ. Имам двије кћерке којим сваки дан дајем оно што овај мали прелијепи дјечко себи не може ни замислити, чоколаде еурокрем, патике, ципеле и сл. Оставите број неког жирорачуна како би се могла уплатити помоћ овом дјечаку и његовој баки. Небој се, нећеш бити сам, има још добрим и осјећајних људи на овој планети.

ODGOVORITE
Name

Rokson

20.11.2015 12:22

Austrijanac ne lazi i ne se*i haj daj nam svoje podatke nazvacu te ja.