Konuzin: Pored svega 76% naroda za Rusiju

U Beogradu nema listova na ruskom jeziku, na televiziji nema ruskih filmova, a 76% naroda se izjašnjava da je za Rusiju, kaže bivši ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin. 

Srbija 17.11.2015 | 19:40
Konuzin: Pored svega 76% naroda za Rusiju

Na Ruskom univerzitetu prijateljstva među narodima u Moskvi održana je međunarodna konferencija „Meka sila i kulturna diplomatija u 21. veku”.

Među učesnicima je bio i bivši ambasador Rusije u Srbiji, a sada predsednik Balkanskog centra za međunarodna istraživanja, Aleksandar Vasiljevič Konuzin. Sa njim je u ekskluzivnom intervjuu razgovarala naša dopisnica.

* Aleksandre Vasiljeviču, koji je, po Vašem mišljenju, glavni nedostatak delovanja „meke sile” Rusije u Srbiji?

"Rusija je nedovoljno prisutna u Srbiji u jednom od najvažnijih segmenata „meke sile”, a to su mediji. Srbija je, nažalost, prepuna zapadnih medija i sama srpska sredstva informisanja su pod zapadnom kontrolom. Rusko medijsko prisustvo u Srbiji je nedovoljno, mada je, bez sumnje, veoma dobro što postoje portal „Ruska reč” i štampani projekti „Rosijske gazete” na srpskom jeziku. Pa ipak, u Beogradu ne možete naći nijedan list, nijednu knjigu na ruskom jeziku, u bioskopima i na televiziji gotovo da i nema ruskih filmova. A pritom se 76% stanovništa Srbije izjašnjava za prioritetni razvoj odnosa sa Rusijom".

"Srbi sami govore da im nedostaje rusko prisustvo: oni žele da znaju više, da više komuniciraju, da imaju značajniju razmenu u sferi kulture i u sferi informisanja. Nažalost, zasad je nivo ove saradnje veoma nizak u poređenju sa očekivanjima. Ali uveren sam, s obzirom na resurse kojima raspolažemo, da se ova situacija može promeniti".

* Da li održavate kontakte sa srpskim kolegama?

"Redovno čitam novine, viđam se sa Srbima, često mi se javljaju srpski prijatelji, srećemo se u Moskvi, oni mi pričaju kako žive i kako živi njihova zemlja. Ponekad i sam odlazim u Srbiju i uvek mi je veoma drago kada mogu da doživim tu atmosferu i ponovo vidim svoje prijatelje".

* Planirate li možda povratak u Srbiju?

"Ja sam već u penziji i zato mogu da se vratim u Srbiju samo kao jedan od elemenata „meke sile”. Trenutno sa kolegama u Balkanskom centru za međunarodna istraživanja pokušavam da pokrenem aktivnosti. Cilj ove organizacije je razvoj prijateljskih odnosa, stvaranje uslova za bolje uzajamno poznavanje između dveju zemalja i održavanje različitih manifestacija. Zasad smo u fazi formiranja, ali ne isključujem mogućnost da ću kao element „meke sile” ponovo imati priliku da boravim u Srbiji, u toj gostoljubivoj zemlji".

Izvor: RR

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ранко75

18.11.2015 18:05

Међу браћом није потребна никаква сила па ни та "мека". Дођи слободно у Србију јер Срби воле Русе. Живјела Русија. Живио Владимир Владимирович Путин.

ODGOVORITE