"Brisel ih nagrađuje, a oni odustaju"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za “Sputnjik“ da se pitanje članstva Kosova u Unesku neće postavljati na razgovorima u Briselu.

Srbija 13.11.2015 | 16:30
"Brisel ih nagrađuje, a oni odustaju"

On je istakao da je srpska delegacija nudila da se to rešava u sedištu Evropske unije, ali je to odbijeno jer su predstavnici Prištine bili uvereni da će ući u Unesko.

“Zato su napravili široku akciju i sa pojedinim islamskim zemljama, uz veliku podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke. Na sveto su počeli da viču, a Albanci su u Briselu pretili da će reći da smo mi izmislili da smo o tome uopšte govorili jer njihova inicijativa sigurno prolazi. Njihova taktika je bila da nateraju Srbiju da napravi kompromis. To ustvari nisu kompromisi, nego namera da Srbija pravi ustupke. Mi smo tražili da pričamo o svemu, nisu hteli, a pošto nisu hteli, u Briselu se o Unesku ne razgovara“, rekao je Vučić za "Sputnjik".

Na pitanje da li je moguće pitanje južne srpske pokrajine vratiti u Ujedinjene nacije rekao je da je to teško uraditi.

“Postoji jedna vrsta zabune kod nas, u našem narodu, jer ljudi nisu pažljivo pročitali Briselski sporazum. Mnogi su izmišljali po novinama kako smo dužni da ih podržimo u ulasku u svaku organizaciju. To uopšte nije tačno. To je bio jedan od razloga zašto ja nisam želeo da prihvatimo prvobitni predlog Briselskog sporazuma u kojem je pisalo da mi treba da ih podržimo u ulasku u Ujedinjene nacije. Svi ostali ministri, osim Vulina i mene, bili su za to da se to prihvati — i Dačić i Suzana Grubješić i svi ostali koji su tada tamo bili. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir. Onda su došli pritisci, a ja sam rekao da to nećemo da prihvatimo uprkos svemu. Onda su oni to promenili, pa je rečeno da ih nećemo ometati na putu evropskih integracija. A o evropskim integracijama ne odlučujemo mi, odlučuje Brisel. Brisel ih je nagradio Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel će ih nagraditi viznom liberalizacijom, a oni su odustali od onoga što su potpisali, što je za mene zaprepašćujuće…“, dodao je Vučić.

Premijer Srbije je takođe rekao da bi Srbija za spoljnu politiku u izveštaju Evropske komisije dobila peticu, a ne trojku da nije odnosa sa Rusijom.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

goran

13.11.2015 16:21

Ja mislim da ovde Kosovo na neki nacin 'drzi lekciju' Srbiji tako sto joj pokazuje da Kosovo postuje svoj ustavni sud, a sta Srbija ne radi jer se Ustavni sud Srbije proglasio nenadleznim iako Briselski pored politickog znacaja, sa sobom nosi i ogromne pravne posljedice.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

14.11.2015 12:45

Бјежи продани како који дан иде све ми се више гадиш са својом лажљивом и поданичком политиком највећим душманима Србије оличеним у лику Њемачке и Енглеза заједно са САД. Ти си један обичан лажов и манипулант који продава интересе Србије и Српског народа ради утопије зване ЕУ. Хвала Богу и она се распада као и свака дивља творевина САД-а

ODGOVORITE