Video: Ludo za SP 2018.! 12 kečeva, nijedan iks, rezultati 12:0, 8:0, 7:0…

Šta se desi kada autsajder od milijardu i trista miliona ljudi udari na favorita od 160.000 stanovika?!

Fudbal 12.11.2015 | 21:15
Video: Ludo za SP 2018.! 12 kečeva, nijedan iks, rezultati 12:0, 8:0, 7:0…

U Evropi još nisu ni počele, u Africi i Južnoj Americi su tek u uvodnoj fazi, ali u Aziji i Oekaniji pršti u kvalifikacionim borbama za Mundijal u Rusiji 2018. godine. U pitanju je druga od četiri grupne faze, sastavljena od osam grupa u kojima je rasporoeđno 39 reprezentacija.

Takmičenje u grupama je došlo na pola puta i neke stvari se već kristališu ko će biti prvoplasirane, a ko među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije koje će obezbediti plasman u pretposlednju fazu.

Danas je u osam grupa odigrano 15 mečeva, domaćini su lsavili čak u 12 slučajeva, tri puta su pobedili gosti, a nijednom nije viđene nerešen ishod.

U grupi A, Australija je očekivalo lako izašla na kraj sa Kirgistanom (3:0) i sada je samo na bod zaostatka u odnosu na lidera grupe Jordan. Neuništivi Tim Kejhil se opet upisao u listu strelaca. U istoj grupi, prvu pobedu je zabeležio Tadžikistan koji je uz četiri gola Dalilova deklasirao autsajdera Bangladeš sa 5:0.

Četvorostruki strelac je bio i Ahmed Kalil za Ujedinjene Arapske Emirate u torpedovanju Istočnog Timora od čak 8:0. Sada UAE ima samo tri boda manje od Saudijske Arabije.

Velika bitka se vodi u Grupi C gde se za prvo mesto “kolju” Katar, Hongkong i Kina. Kinezi su sa neverovatnih 12:0 razbili u paramparčad nesrećni Butan koji je donedavno bio najgore plasirana reprezentacija na FIFA svetskoj rang listi i samim plasmanom u ovu je napravio podvig. I na ovom meču smo imali igrača koji je upisao poker golova, a to je izvesni Jang Ksu. Inače, Butan je zaista zalutao u ove kvalifikacije. Trenutno posle šest mečeva ima gol-razliku 3:45!

Ipak, i pored ubedljive pobede francuski stručnjak Alan Peran koji predvodi Kineze je pod ogromnim pritiskom jer njegova selekcija zauzima tek treće mesto u grupi sa tri boda manje od Hongkonga i čak pet od Katara. Hongkong je pogotkom naturalizovanog Brazilca Paulinja upisao minimalac na gostovanju Maldivima.

Ako bi se gedao broj stanovnika neke države kao neki argument za učinak na terenu, onda nije čudo što je Kina sa svojih milijardu i trista i kusur miliona deklasirala Butan koji jedva prebacuje 700.000 stanovnika. Ali šta onda reći za duel Indije koja ima skoro milijardu i trista miliona stanovnika protiv malenog Guama koji naseljava tek 160.000 ljudi?

Indija je slavila 1:0 na svom terenu i upisala prve pobede protiv Guama koji ima sedam bodova i najprijatnije je iznenađenje kvalifikacija. Šteta za atrakciju sa Pacifika jer su im Iran i Oman sada odmakli. Iran je uz gol Aškana Deđagaha pobedio Turkmenistan sa 3:1 i izjednačio se na tabeli sa liderom Omanom.

Posle početnog kiksa protiv Singapura na svom terenu (0:0), Japan melje redom rivale i danas je od Sirije preuzeo prvo mesto u grupi posle četvrte uzastopne pobede. Samuraji su se s kamatom revanširali Singapuru na njegovom terenu pobedivši 3:0, a u strelce se upsiao i Keisuke Honda.

U drugom meču u grupi, Avganistan je sa 3:0 porazio Kambodžu. Meč je iz objektivnih razloga odigran u iranskoj prestonici Teheranu pred oko 3.000 navijača.

Sjajne rezultate nastavlja da beleži Tajland koji je osvojio 13 od mogućih 15 bodova. Tajlanđani su sa 4:2 zgromili Kineski Tajpeh. Konkurencija su im još Irak i Vijetnam, ali čini se da su već jednom nogom u narednoj rundi.

Jedina reprezentacija posle pet kola ima maksimalan učinak je naravno Južna Koreja. Selekcija nemačkog stručnjaka Ulija Štilikea je danas deklasirala Mijanmar sa 4:0. Jedina konkurencija im je Kuvajt koji kasni pet bodova, koliko i Liban koji je danas uništio Laos sa 7:0.

Zanimljiva je si situacija u grupi H. Severna Koreja je doćivela prvi poraz od direktnog rivala Uzbeskistana koji je posle preokreta na svom terenu slavio sa 3:1 i sada je na samo bod zaostatka od Korejaca. Do prvih bodova u kvalifikacijama je došao Jemen koji je minimalcem iznenadio Filipine u gostima.

Komentari / 0

Ostavite komentar