Hologrami, roboti i munje u epruveti!

Na Festivalu nauke, koji je otvoren danas u Domu omladine u Banjaluci, posjetioci imaju priliku da vide razne eksperimente iz fizike, hemije, biologije, ali i robote od lego kockica, hologram, munje u epruveti, jaje u boci, zlatnu kišu i mnogo čega drugog.

Republika Srpska 11.11.2015 | 21:20
Hologrami, roboti i munje u epruveti!

Festival nauke, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, održava se peti put, a trajaće dva dana. Na njemu učestvuje 18 izlagača među kojima mnogi fakulteti Univerziteta u Banjaluci, niz srednjih škola, a osim pokazivanja eksperimenata izlagači su organizovali i radionice.

Andrej Pavlica, učenik prvog razreda Katoličke gimnazije na Festivalu pokazuje svoju verziju principa prenošenja zvuka preko lasera.

"Ovo u svijetu ima veliku primjenu, između ostalog ovaj princip koristi se i u špijunaži. Naši učenici će posjetiocima pokazati i hologram, "bubu" odnosno robota koji je učenik napravio od konzerve, žice i baterija, prelamanje svjetlosti, periskop, spektroskop, magičnu kutiju, lava lampu i mnoge druge radove", kaže Andrijana Kovačević, profesor fizike u Katoličkoj gimnaziji.

Milena Ljubičić, projekt menadžer u Univerzitetsko preduzetničkom centru, kaže da su izabrali 3D printer i robota od lego kockica, kako bi zainteresovali djecu za programiranje.

"Ideja robota je da ih djeca od 10 godina sklapaju i da nauče osnove programiranja", rekla je Ljubičić i objasnila je da ovakvi roboti osim kretanja naprijed i nazad imaju i opcije podizanja ruku, šutiranje loptice, podizanje određenih stvari.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, koji je otvorio ovaj festival, izjavio je da je ostvaren cilj da Festival nauke izazove interes.

"Njegov je zadatak prije svega promocija onoga što se dešava u nauci, pogotovo za najmlađe posjetioce", kazao je Komić i dodao da je "znanje strateški resurs".

U Muzeju Srpske postavljen je planetarijum, sutra će biti organizovana tri predavanja, te svečana akademija na kojoj će biti dodjeljene nagrade u 19 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar