Sukob predstavnika SAD i Rusije zbog KiM

Visoki zvaničnici Rusije i SAD danas su na Generalnoj konferenciji Unesko u Parizu iznijeli suprotstavljene stavove o kandidaturi samoproglašenog Kosova u toj agenciji UN.

Svijet 06.11.2015 | 20:30
Sukob predstavnika SAD i Rusije zbog KiM

"Svaka politizacija kulturnih veza je neprihvatljiva", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na 38. Generalnoj skupštini Uneska koja zasjeda od utorka.

"Neke naše kolege pokušavaju na svaki način, dobar ili loš, da nametnu pitanje prijema samoproglašenog Kosova, u grubom kršenju rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN", rekao je on i dodao da je to "vrlo opasna procedura".

Pomoćnik američkog državnog sekretara Antoni Blinken ocenio je, s druge strane, da je pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova odvojeno od kandidature u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko). "Nesumnjivo postoji put za pristup Kosova organizaciji, put koji nije blokiran rezolucijom 1244", rekao je Blinken obraćajući se Generalnoj skupštini Uneska nekoliko sati poslije Lavrova.

"To nije pitanje priznavanja ili nepriznavanja. Zemlje koje ne priznaju Kosovo ili specijalizovane agencije kao Svjetska banka i MMF podržavaju njegovu kandidaturu", rekao je on.

Agencija Frans pres podsjeća da je rezolucija 1244 UN usvojena 1999. godine i određuje kraj sukoba na Kosovu, predviđajući značajnu autonomiju za Kosovo koje je bilo dio tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, i ne pominjući njegovu nezavisnost.

Francuska agencija dodaje da se dva glavna pravoslavna manastira na Kosovu, manastir u Peći i Dečani, nalaze na Uneskovoj listi svjetske baštine, i da Beograd ne želi da Priština bude primljena u Unesko, čime bi se odgovornost za te manastire prebacila na Prištinu i što bi obilježilo jednu etapu ka kosovskom pristupanju UN.

Glasanje o predlogu za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko trebalo bi da bude u ponedjeljak.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DULE NS

07.11.2015 09:01

BAS JE GLUPO PITATI AMERIKU STARU 200god.ZA KULTURNU BASTINU MANASTIRE I SPOMENIKE PA ZAR NE VIDITE STA RADE ZADNJIH 30god .BRUKA KO ODLUCUJE O TAKVIM STVARIMA.

ODGOVORITE