Po svakom stanovniku BiH 30 litara alkohola

Čak 119.132 tone alkohola i alkoholnih pića uvezli smo za devet mjeseci ove godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Bosna i Hercegovina 02.11.2015 | 22:50
Po svakom stanovniku BiH 30 litara alkohola

Ako tu vrtoglavu cifru uporedimo s preliminarnim rezultatima popisa, ispostavi se da nam je, po glavi stanovništva, stiglo više od 30 litara ovih napitaka.

Prema podacima UIO BiH, najviše se to odnosi na pivo, vino, žestoka alkoholna pića, te nedenaturisani etilni alkohol, čija je ukupna vrijednost, kada je riječ o uvozu za devet mjeseci, čak 150 miliona KM.

Cifra je, dakle, frapantna, a alarmantan je i podatak da je uvoz alkoholnih pića znatno porastao u odnosu na isti period prošle godine, kada je količina iznosila 113.392 tone, a ukupna vrijednost 141 milion KM.

"Alkohol se najviše uvozio iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke, Holandije, Italije, Grčke i tako dalje", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

To što se rijeke alkoholnih pića slijevaju prema BiH, ne čudi Milana Kovačevića, dugogodišnjeg konobara iz Banjaluke, čije iskustvo pokazuje da za flašom i čašom sve češće poteže i staro i mlado.

"U kafanama se najviše pije pivo, ali se mušterijama 'ne gadi' ni žesta. Više nema pravila kada će neko 'dezinfikovati grlo'.

Ako ste mislili da to važi samo za vikend, varate se. Imate ljude kojim je nekoliko piva dnevno postao ritual, baš kao nekome kafa", priča nam Kovačević.

Osim što, dakle, ogromne količine alkoholnih pića nabavljamo iz inostranstva, istovremeno povećavamo i vlastitu proizvodnju. I voće se u tu svrhu masovno sadi, a šljivovica i ostale vrste rakije piju se u svakoj prilici.

"Proizvodnja rakije se povećava, a najviše se proizvodi ona od jabuke, čak više nego i od šljive. Kod nas se ne može ni doručkovati, ni popiti kafa, ni neko sahraniti, ni oženiti, ni krstiti bez rakije. Rakija je kod nas prva čast. Ako nemate rakije da počastite, niste dobar domaćin. Tako je to kod nas", navodi Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Prema ranijim procjenama stručnjaka, od ukupnog broja onih koji piju alkohol, 15 odsto postane ovisno, a tek nekoliko ih se liječi.

Situacija se, procjenjuje se, pogoršala tokom i poslije rata, u smislu da se povećao broj osoba koje piju alkohol.

Zanimljivo je da, kako to pokazuju podaci UIO BiH, u toku ove godine ukupno oduzeto alkohola i alkoholonih pića u vrijednosti od 31.210 KM.

"Inače, prilikom uvoza u BiH građanima je dozvoljeno unošenje jednog litra žestokog alkoholnog pića i dvije litre vina", naveo je Ratko Kovačević.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zero

02.11.2015 23:14

Malo brate.

ODGOVORITE