SLS - analiza i najava 16. kola: "Već viđeno"!

Pošto za vikend kreće drugi krug domaćeg prvenstva, uz klasičnu najavu podsetimo se i kako je izgledalo prvo kolo.

Fudbal 31.10.2015 | 08:00
SLS - analiza i najava 16. kola: "Već viđeno"!

Prvi deo fudbalskog prvenstva Srbije je gotov, tako da od narednog vikenda kreću "revanši". Timovi će zameniti domaćinstva, pa oni koji su u prvom kolu gostovali, sada će igrati pred svojim navijačima.

Zato, uz klasičnu najavu "ko s kim, kada i gde", podsetimo se kako je bilo 17, 18. i 19. jula.

Aktuelni šampion Partizan sezonu je otvorio ubedljivom pobedom protiv Metalca, povratnika u najviši rang. Crno-belima, međutim, zbog trenutne forme u kojoj se ekipa nalazi biće izuzetno teško da u 16. kolu dođu do pobede u Gornjem Milanovcu, a kamoli da ponove sličan rezultat.

Golgetersku seriju u tom meču otvorio je Andrija Živković, koji je sada povređen i čije odsustvo predstavlja veliki problem za crno-bele. Strelci su bili još Oumaru, Božinov i Saša Ilić. Nijedan od njih trenutno nije u "top formi".

Prednost za Partizan mogla bi da bude negativna serija Metalca, koji je bez pobede u četiri uzastopne utakmice Superlige. Ekipa Nenada Vanića naizmenično je gubila i igrala nerešeno, pa je trenutno na 12. mestu tabele.

Vicešampion Crvena zvezda je na otvaranju odigrao čudnu utakmicu protiv OFK Beograda na Vračaru. "Romantičari" su vodili 2:0 na poluvremenu, golovima Andrića i Dražića, koji je u međuvremenu prešao u Seltu, ali su na kraju crveno-beli došli do ubedljivih 6:2.

Ekipa Miodraga Božovića u tom trenutku nije delovala ni približno onome što pokazuje danas. Crveno-beli dominiraju u domaćem prvenstvu i trenutno imaju čak 14 bodova više od drugoplasiranog Borca iz Čačka, pa ovaj put goleada u mrežu OFK Beograda ne bi bila iznenađenje.

Dvostruki strelci za crveno-bele u prvom kolu bili su Vukan Savićević i Džošua Parker, a ni jedan ni drugi danas nisu u klubu, dok su po gol dali Luka Jović i Mamadu Mbođ. Mladi napadač trenutno dobija šansu sa klupe, dok je simpatični štoper iz Senegala trenutno daleko od mesta u timu.

Zvezda bi u odnosu na tu utakmicu, u nedelju mogla da izvede skoro pa kompletno promenjen sastav! Rajković, Kovačević, Savićević i Parker (koji je ušao sa klupe) promenili su klub, dok Rendulić, Cvetković, Gavrić i Jović nisu u prvom planu kod "Grofa" Božovića. Uz to, Aleksandar Katai koji je bio starter, ovaj put neće imati pravo nastupa zbog žutih kartona.

"Rezervista" na startu sezone, Marko Grujić, u međuvremenu je postao jedan od najvažnijih igrača crveno-belih, a ponovo bi od prvog minuta trebalo očekivati portugalskog napadača Uga Vijeiru.

Derbi meč prve runde igran je u Novom Sadu. Vojvodina je u julu neočekivano ubedljivo izgubila od Čukaričkog 0:4, ali mnogo toga se promenilo u oba tima od tada, što u igračkom kadru, što na klupi, tako da nam sigurno predstoji zanimljv meč.

Novosađani u utakmicu ulaze kao sedmoplasirani tim Superlige, sa tri uzastopna meča bez pobede, dok je Čukarički u seriji dobrih rezultata, koja ga je probila na deobu trećeg mesta sa Partizanom i Radničkim iz Niša.

Upravo Nišlije igraju još jedan, po stanju na tabeli, derbi kola: Radnički - Borac Čačak. Na "Čair" stiže drugoplasirani tim lige, koji je letos slavio na svom stadionu 2:1 posle preokreta, jer je na poluvremenu bilo 0:1.

U 16. kolu čeka nas i "derbi donjeg dela tabele", pošto se u Surdulici sastaju Radnik i Spartak. Prethodni meč ova dva rivala završen je bez golova, a Subotičani na put idu sa novim trenerom iz Rusije. Andrej Černišov će, međutim, zbog kasnog dolaska meč pratiti sa tribina, dok će u ovoj utakmici na klupi biti Darko Sekulović.

Poput Spartaka, bodove za prekid serije od pet poraza pokušaće traži i Rad. "Građevinari" igraju komšijski duel sa Voždovcem, koji je prethodno kao gost slavio 2:0.

Mladost iz Lučana je povratak u najviši rang obeležila lepom pobedom u Jagodini 3:0, međutim, ekipa Nenada Milovanovića trenutno iza sebe ima poraz u Kupu Srbije od BSK Borče, kao i četiri superligaška remija. Doduše, poslednji je 2:2 sa Partizanom.

Jagodina, za razliku od nekoliko prethodnih sezona, beleži očajne rezultate i trenutno je poslednja na tabeli sa svega 11 bodova.

Javor će u Ivanjci pokušati da savlada Novi Pazar za prvu superligašku pobedu posle šest mečeva. Letos su to uspeli u Novom Pazaru (1:0), a na istom stadionu slavili su i pre nekoliko dana u šesnaestini finala Kupa Srbije (2:0).

PAROVI 16. KOLA
subota: Voždovac - Rad (14.00), Javor - Novi Pazar (15.00), Crvena zvezda - OFK Beograd (17.00), nedelja: Mladost - Jagodina (14.00), Radnički Niš - Borac (14.00), Radnik - Spartak (14.00), Metalac - Partizan (16.00), Čukarički - Vojvodina (17.00).

TABELA: Crvena zvezda 41, Borac 27, Partizan 25, Čukarički 25, Radnički Niš 25, Javor 24, Vojvodina 21, Novi Pazar 19, Voždovac 18, Mladost 17, OFK Beograd 15, Metalac 15, Radnik 14, Rad 13, Spartak 11, Jagodina 11.

*Spartaku su oduzeta četiri boda, međutim, Subotičani su se žalili na tu odluku pa ona još nije zvanična.

Komentari / 0

Ostavite komentar