Junker: Izbjeglice će umirati od hladnoće

Izbjeglice koje prolaze kroz balkanske zemlje u želji da stignu do Evropske unije će umirati od hladnoće kako se bude zima približila.

Region 26.10.2015 | 07:20
Junker: Izbjeglice će umirati od hladnoće

To je u Briselu rekao predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker uz napomenu da se Evropa raspada u pokušajima da se suoči s najvećom humanitarnom krizom od Drugog svjetskog rata.

"Svaki dan se računa, inače ćemo uskoro vidjeti cijele porodice kako se smrzavaju do smrti u hladnim balkanskim rijekama", rekao je Junker.

On je istakao da je konačno rješenje za krizu urgetno kako bi se spriječio tragičan scenario.

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han dodao je da se oko 20 miliona izbeglica nalazi u dvorištu Evrope i da bi napadi Rusije i Irana na najveći sirijski grad Alepo mogao da proizvede momentalni udar na Evropu, prenose mediji u regionu.

U sjedištu EU održava se mini-samit lidera deset država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbjeglice stižu u Evropsku uniju, a posmatrači u Briselu slažu se da će ishod sastanka zavisiti gotovo u potpunosti od njemačke kancelarke Angele Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da samit lidera Evropske unije i Balkana o izbjegličkoj krizi ima malo svrhe ukoliko Turska nije uključena.

Cipras je kritikovao neke članice EU zbog traženja samo onih rješenja kojima bi izbjeglice ostale izvan njihove zemlje, a ne načina za rješavanje krize u cjelosti, prenosi AP.

"Nažalost, do danas, bilo je teško da se pronađe rješenje, jer je niz država zauzelo stav 'nije u mom dvorištu'", rekao je Cipras po dolasku na mini samit u Briselu lidera EU i država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbjeglice stižu u Evropsku uniju.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas u Briselu da će se Evropska unija (EU) vjerovatno raspasti ako se ne preduzmu konkretne akcije za obustavu talasa izbjeglica.

"Ako nema konkretnih i neposrednih akcija na terenu narednih dana i nedjelja, mislim da će EU i cijela Evropa početi da se raspada", upozorio je Cerar uoči mini-samita o rješavanju izbjegličke krize u Briselu.

Cerar je ukazao na dramatičnu situaciju s kojom je suočena Slovenija, jer "Hrvatska bez dogovora s Ljubljanom" i bez popisa "prosto gura" imigrante preko granice u Sloveniju, i naglasio da je korijen cijele krize u zaštiti spoljnih granica EU.

S briselske večere procurio je draft dokumenta u kojem su navedene mjere za ublažavanje posljedica migrantske krize koje bi, ukoliko ih zemlje učesnice samita usvoje, trebale biti operacionalizovane već sutra.

Prema neslužbenim informacijama, predstavnici zemalja s balkanske izbjegličke rute trebali bi nakon maratonskih pregovora, koji su započeli danas oko 17 sati, potpisati izjavu koja predviđa uvođenje nove Frontexove operacije na spoljnim granicama između Grčke, Makedonije i Albanije.

Frontex, evropska agencija za nadzor spoljnih granica Unije, već provodi operacije u Sredozemnom moru, u kojima sudjeluje i Hrvatska sa svojim vojnim i policijskim snagama i brodovima.

Implementacija tih mjera trebala bi započeti već u ponedjeljak, saznaje se iz Brisela.

Mađarski premijer Viktor Orban obratio se večeras medijima, a potom je napustio salu u kojoj se razgovori održavaju, javila je agencija AP, ali se poslije konsultacija sa saradnicima vratio, javila je reporterka B92 iz Brisela.

Sastanak u Briselu se održavao u nestabilnoj atmosferi, a svjetski mediji javljaju da razgovori protiču u tome što se evropski lideri međusobno optužuju.

Orban je prethodno naveo da je neophodno da se zajednički organizuje zaštita grčkih granica, ali to nije prihvaćeno.

"Nadam se da ćemo prekinuti s politikom otvorenih granica jer je to potpuno suprotno Šengenskom sporazumu, kao i da ćemo prekinuti politiku prozivanja i da će se sve članice Šengenskog sporazuma u budućnosti držati svojih obećanja", rekao je Orban.

Ni bugarski premijer Bojko Borisov nije bio najsrećniji ishodom sastanka. Rekao je da je samit potpuni promašaj, što je izrazio i srpski premijer Aleksandar Vučić, riječima da je dobro što su lideri zemalja sa Balkana dobili priliku da razgovaraju, ali i da od samita neće biti velike koristi.

NN

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

haha

26.10.2015 07:31

To je bar lako riješiti.Otvorite direktne avionske linije Istambul-Berlin

ODGOVORITE
Name

realno

26.10.2015 08:16

Pomozite Rusima da riješe Siriju. I onda izbjeglice vratite nazad odakle su i došle.

ODGOVORITE
Name

Sve go izdajnik

26.10.2015 09:10

Obezbijediti gasne komore

ODGOVORITE
Name

Serafim

26.10.2015 09:22

Kazete srznuce se , koliko ja znam kod njih su tropske vrucine pa zasto se ne vrate, sve je ovo novi svetski poredak izreziro da belu i krstenu Evropu jevrejska i masonsko-zijonska borba protiv Belaca koje sada u americi zovu KAVKAZIJAN a ne beli covek WAJT ili zuti, crni kao i crvenokozci. Juda je prodao-izdao Hrista sada je dosao u Ev ropu sa crnom hordom po svojih 30 srebrenjaka.

ODGOVORITE