Pronađen pečat kneza Lazara Hrebeljanovića

Spektakularni nalaz arheologa u ostacima srednjovekovnog grada Rudnika. Na metalnoj pločici ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje"

Srbija 22.10.2015 | 22:45
Pronađen pečat kneza Lazara Hrebeljanovića

Otkriće pečata kneza Lazara u ostacima srednjevekovnog grada Rudnika je spektakularan nalaz do koga su u poslednjim danima ovogodišnje kampanje došli arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Bili su zapanjeni kad je iz zemlje izronila metalna pločica-matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: "Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje".

Pečat je urezan "u negativu", kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu ili vosku.

Reč je o jedinstvenom nalazu, do sad smo poznavali samo otiske pečata na vladarskim poveljama sačuvanim u riznicama. Po prvi put pronađena je matrica kojom su ti pečati otiskivani. Nju je mogao da nosi samo knez Lazar ili njegov najbliži saradnik iz dvorske kancelarije - kaže docent dr Dejan Radičević koji s kustosom Anom Cicović rukovodi istraživanjima.

Oni ističu da je pronalazak kneževog pečata definitivno potvrdio važnost srednjovekovnog Rudnika i nagovestio da je u gradu postojala vladarska rezidencija.

- Rudnik je bio vrlo važan izvor Lazareve ekonomske moći, a pečat dokazuje da je on boravio u njemu i izdavao povelje - kaže dr Radičević.

Lazar je šireći državu sledio tradiciju Nemanjića i ovladavao ključnim rudarskim mestima, od Novog Brda do Rudnika, koji mu je bio veoma značajan.

Da bi precizno ustanovili od kog je metala izlivena matrica poslali su je na ispitivanje u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Spektrometrijska analiza je dala neverovatan rezulatat, da je reč o autentičnoj leguri koju su napravili ovdašnji metalurzi - kaže dr Radičević.

Pečat je napravljen od legure koja sadrži 80 odsto bakra, osam odsto olova, šest odsto kalaja, dva odsto cinka i jedan procenat silicijuma. Suštinski, to je olovno-kalajna bronza kojoj su ostali legirajući elementi dali posebne osobine.

Stručnjaci smatraju da je s pečatne matrice otiskivana prednja strana žiga i da je verovatno imala i drugi deo.

Za drugim delom pečata i za ostacima vladarske rezidencije potraga tek počinje - kaže dr Radičević. - Pečat koji smo pronašli podseća na "veliki tipar" kojim je overena povelja svetogorskom manastiru Pantelejmonu, ali i na pečat s pisma Dubrovčanima.

Titula koju je Lazar koristio na rudničkoj matrici i tip viteškog šlema stariji od prikazanog na reljefu u Hilandaru, ukazuju da je ovaj pečat knez koristio u ranoj fazi vladavine.

- Verovatno je reč o periodu neposredno posle 1373. kad je pobedio velikaša Nikolu Altomanovića u sukobu oko Rudnika - kaže dr Radičević. - Od tada ovdašnji rudnici i gradovi postaju značajan izvor moći kneza Lazara, a docnije despota Stefana Lazarevića i Vuka Brankovića. Ovde je radila najdugovečnija i poslednja kovnica novca srednjovekovne Srbije.

Srednjovekovni Rudnik nije bio zaštićen zidinama i možda je to razlog za gubitak i otkriće kneževog pečata. Naime, odmah posle Kosovskog boja 1389. ugarski kralj Žigmund pokrenuo je pohod na "šizmatičku" Srbiju, a prvi cilj mu je bilo osvajanje "Rudničke planine" i njenih bogatstava. Međutim, naišao je na žestok otpor i morao je da se povuče. Zatim je 1390. bezuspešno opsedao Ostrvicu, glavnu rudničku tvrđavu.

- Ugarski upad je kratko trajao zbog neočekivano upornog otpora Srba, koje je najverovatnije predvodio velikaš Nikola Zojić - objašnjava dr Radičević. - Zojić nije učestvovao u Kosovskom boju jer je ostavljen da brani severnu granicu, što znači da su Srbi bili svesni opasnosti od Ugarske.

Ugari su iskalili bes na civilnom naselju Rudniku.

- Lazarev pečat smo pronašli u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u zadnjem trenutku, da bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena - kaže dr Radičević. - Taj arheološki sloj ukazuje da je grad bio spaljen i razoren. Tokom obnove preko neobične skrivnice je podignuta nova velika građevina, koja je praktično sačuvala pečat.

Ana Cicović kaže da će od četvrtka pečat biti izložen u Muzeju Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Budući knez Lazar rođen je 1329. kao sin plemića Pribca Hrebeljanovića, koji je posle Dušanovog krunisanja postao logotet - kancelar na njegovom dvoru. Odrastao je i obrazovao se na dvoru najmoćnijeg balkanskog vladara tog doba.

Ženidbom sa Milicom iz loze Vukana Nemanjića, Lazar je praktično ušao u vladarsku porodicu. U borbi plemstva posle Dušanove iznenadne smrti, prvo je postao vladar moravske Srbije, a vremenom i najmoćniji među srpskim plemićima. Odbio je bude turski vazal i pokušao da kao i Dušan stvori hrišćanski savez za odbranu Evrope od Osmanlija.

Papska Evropa je odbila da mu pruži podršku. Lazar je poveo srpsku vojsku u boj na Kosovu koji je bio Pirova pobeda: Osmanlije su nakratko zaustavljene, a cvet srpskog plemstva je izginuo.

Srednjevekovni trg Rudnik bio je civilno naselje s gustom koncentracijom solidno građenih objekata velikih dimenzija, među kojima više pravoslavnih i katoličkih crkava za primorske trgovce.

Grad je bio sedište trgovačkih kompanija i administracije, sa carinom, diplomatskim predstavništvom, rezidencijama, većnicom, gostionicama i svratištima za putnike.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Пишите ћирилицом

22.10.2015 22:59

Србин има с чиме да се поноси.

ODGOVORITE
Name

Veky

23.10.2015 09:34

Hahaha, koje gluposti. Knez kao gospodar sve srpske zemlje. Znate li vi uopšte šta znači titula kneza? Kome je on, kao knez, bio odan? Kojem kralju? Hrišćanska Evropa se brani od Turaka, a Srbi osiguravaju granicu za Mađarima, još jedna glupost.

ODGOVORITE