Razotkriven najveći mit u vezi sa liječenjem mamurluka

Ispijanje velikih količina vode sa ciljem da se ublaži mamurluk zapravo neće ni na koji način doprineti oporavku, rezultat je najnovijeg naučnog istraživanja.

Zdravlje 22.10.2015 | 17:00
Razotkriven najveći mit u vezi sa liječenjem mamurluka

“Mnogi smatraju da će sprečiti mamurluk tako što će između svake čaše alkohola popiti veliku količinu vode. I dok za to postoji dobar razlog – pićete manje alkohola, činjenica je da isti metod ne sprečava nastajanje mamurluka”, kaže profesor Kipros Kipri sa Univerziteta u Njukaslu u Australiji.

Uprkos tome što je mamurluk široko rasprostranjena pojava, naučnici i dalje nisu u potpunosti sigurni šta ga uzrokuje.

Professor Kipri navodi da se već neko vreme zna da metabolisanje alkohola uključuje pretvaranje razlaganje etil alkohola na hemijsku supstancu acetaldehid, koja se zatim pretvara u etansku kiselinu.

Iako se ovaj proces ne odvija istom brzinom kod svih ljudi, moguće je da u telima pojedinih osoba nedostaju enzimi koji efikasno uklanjaju alkohog iz krvotoka.

B 92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

jovo

26.10.2015 11:22

mene nosa po 3 dana.

ODGOVORITE
Name

Pravi obrezani hećim

28.10.2015 20:07

"Iako se ovaj proces ne odvija istom brzinom kod svih ljudi, moguće je da u telima pojedinih osoba nedostaju enzimi koji efikasno uklanjaju alkohog iz krvotoka." Vidiš bolan da ti fali enzim...