Država ne da "Tadićevu vilu" na Dedinju

Čuvenu vilu u Lackovićevoj 10, u kojoj je osam godina živeo Boris Tadić dok je bio predsednik države, sud je prvostepenom presudom vratio starim naslednicima. Država je, međutim, uložila žalbu, pa predmet sada već mesecima stoji u Apelacionom sudu i čeka red. Kuća je sve to vreme, još od kad se Tadić iselio, prazna, a država za nju plaća nemale troškove za održavanje, komunalije, obezbeđenje...

Srbija 21.10.2015 | 15:50
Država ne da "Tadićevu vilu" na Dedinju

Sestre Stanković, Ivanka, udata Miljački, i Jelena, udata Obradović, naslednice su predratnog inženjera Konstantina Stankovića. Njihov otac kupio je svojevremeno dva placa, spojio ih i na njima sazidao, 1939. godine, porodičnu kuću. Posle rata polovina kuće, koja se vodila na oca, konfiskovana je, dok je druga polovina, koja se vodila na majku Veru, ostala ćerkama u nasledstvo.

U kući su živeli najviši državni funkcioneri, počevši od Veljka Zekovića, člana CK, do Milke Planinc, Džemala Bijedića i Momira Bulatovića. Posle toga, kuća je bila prazna sve dok se nije uselio Tadić. Danas u njoj opet niko ne stanuje, a država ju je posle Tadića proglasila za reprezentativni objekat, da ne bi morala da je vrati. Sestre Stanković su ipak dobile, u maju, prvostepenu presudu u svoju korist.

- Moj otac, koji je još pre rata počeo zidanje temelja za Hram Svetog Save, posle oslobođenja osuđen je kao navodni špijun - kaže Ivanka Miljački. - Nikada se nije bavio politikom, ali je stradao uz dedu po majci Miloša Trifunovića.

Miloš Trifunović bio je predratni ministar prosvete, koji se penzionisao, da bi u vladu ponovo ušao posle puča, 27. marta 1941. Sa kraljem je napustio zemlju. Bio je premijer vlade u izbeglištvu posle Slobodana Jovanovića, a Draža Mihailović je bio njegov ministar vojni. Kada je Draža uhapšen, i Trifunović se vratio u zemlju. Svedočio je na Dražinom procesu, šokiravši mnoge izjavom: "Sa žaljenjem smo tamo čuli da vi ovde jedni druge ubijate, a mi nismo mogli znati ko koga više ubija."

Vlast mu nije zaboravila ovo svedočenje, pa su i on i zet, inženjer Stanković, osuđeni početkom 1947. kao špijuni. On na osam, a Ivankin otac na četiri godine zatvora, uz oduzimanje polovine vile u Lackovićevoj 10.

Mada se druga polovina kuće vodila na Veru Stanković, ona je sa decom izbačena i preseljena u, tada veoma popularni, "deljivi stan" (sa više stanara i zajedničkim kupatilom). Nikada se nisu vratili u Lackovićevu.

- U kući sam bila samo tri puta. Jednom dok je u njoj živeo Momir Bulatović, sa veštacima, a drugi put sa sinom, kada smo uspeli da uđemo samo u baštu da mu pokažem gde sam odrasla. Ubrzo su nas videli i izjurili. Poslednji put sam bila kada me je Tadić pozvao na ručak.

NIKOLIĆ ODBIO DA SE USELI

Sve do dolaska Tadića, zvanična predsednička rezidencija bila je u Užičkoj 16. Na Tadićevu inicijativu izmenjena je Uredba o zvaničnoj rezidenciji predsednika, pa se ona od tada nalazi u Lackovićevoj. Međutim, kada je došao na "predsednički tron", Tomislav Nikolić je odbio da se useli u Lackovićevu, uz komentar "Oteto - prokleto".

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Serafim

21.10.2015 14:04

Jos jedan dokaz kako su komunjare pljackale i procesuirale srpske domacine i ugledne ljude.

ODGOVORITE
Name

Ama ljudi

23.10.2015 16:51

Kakvi Tadici pa ovo je kuca Srecka Sojica,ko bese tamo neki Tadic.

ODGOVORITE