Holanđani ''zbog kletve'' nisu na Evropskom prvenstvu?!

Fudbaleri Holandije nisu uspeli da se plasiraju na završni turnir Evropskog prvenstva, a za to mogu da "okrive" i osvajanje bronzane medalje sa Mondijala.

Fudbal 18.10.2015 | 22:00
Holanđani ''zbog kletve'' nisu na Evropskom prvenstvu?!

Naime, neko nepisano pravilo je da ko osvoji bronzu na Svetskom prvenstvu ne učestvuje na sledećem EURU. To pravilo nije važilo za Nemce, koji su bez problema igrali kontinentalno prvenstvo nakon osvajanja svetske bronze.

Još od 1982. godine traje to prokletstvo od kad su Poljaci postali treći na svetu. Oni su sledeće Evropsko prvenstvo propustili. Isto su ponovili i Francuzi četiri godine kasnije.

Italijani su u svojoj domovini bili treći na svetu 1990. godine, ali na sledeći EURO nisu išli. Njihovim stopama su išli i Šveđani 1994. godine.

Hrvati su u Francuskoj 1998. godine bili najprijatnije iznenađenje, nadigrali su mnoge velike reprezentacije i osvojili bronzanu medalju. Mislili su da će nastaviti u tom duhu, ali im se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. godine isprečila Jugoslavija. Ostali su naši fudbaleri neporaženi u Zagrebu, pa su pored nas dalje išli i Irci.

Neverovatan niz je nastavila Turska. Na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji su briljirali, ali im se u baražu za kontinentalno prvenstvo isprečila Letonija.

Da taj niz ne bude toliko neverovatan, potrudila se Nemačka. "Elf" je potvrdio da ne veruje u vradžbine i više sile. Na dva uzastopna prvenstva je zauzela treće mesto na Svetskom prvenstvu, ali ih to nije omelo da se i plasiraju na završni turnir Evropskog prvenstva. Štaviše, igrali su jedno polufinale i jedno finale.

Najsvežija je eliminacija Holandije, pa se ponovo pokreće pitanje kletve. U kvalifikacionoj grupi su zauzeli četvrto mesto i mimo svih očekivanja ostali pez kontinentalne smotre. Da li je to zaista u pitanju i da li je svetska bronza stvarno veliko breme?

Komentari / 0

Ostavite komentar