Na dan kada je debitovao – glasine da odlazi!

Na današnji dan pre 11 godina Lionel Mesi debitovao je za Barselonu u Primeri, a mnogi u tom slučaju vole da kažu da je ostalo istorija.

Fudbal 16.10.2015 | 15:40
Na dan kada je debitovao – glasine da odlazi!

Mesi je 16. oktobra 2004. godine ušao umesto Portugalca Deka u finišu meča gradskog derbija protiv Espanjola.

Barsa je na legendarnom ’Možuiku’ savladala domaće minimalnim rezultatom, a Argentinac je na terenu proveo poslednjih osam minuta.

Tada 17-godišnji momak debitovao je nekoliko meseci ranije protiv Porta, ali je trener Frank Rajkard odlučio da mu šansu pruži i u zvaničnom meču.

David Garsija, levi bek tadašnjeg protivnika, odigrao je čitav meč za plavo-bele i bio je prvi fudbaler u istoriji Primere koji je imao tu „čast“ da čuva Mesija.

„Sećam se da se spremao da uđe, a ja sam bio na strani na kojoj mu je Rajkard davao upustva pre ulaska. Proučavali smo protivnika i već ga upoznali u Barsi B. Naš prvi utisak je bio da je on drugačiji tip igrača, odlučan i sposoban da postiže golove. Mislio sam da je bolje da čuvam njega, nego Ronaldinja ili Etoa, poznatije igrače sa više iskustva. Nisam mogao da zamislim da će postati jedan od najvećih svih vremena, ako ne i najveći“, priznao je Garsija.

Jedan od saigrača ’Buvi’ iz Rosarija bio je Brazilac Žulijan Beleti koji je najzaslužniji za Mesijevu prvu titulu u Ligi šampiona – 2006. godine u finalu protiv Arsenala postigao je odlučujući pogodak u 80. minutu susreta na ’Sent Deniju’.

„Tog dana kada je debitovao nije imao dovoljno vremena, ali je pokazao naznake onogo što smo gledali na treningu. On je bio drugačiji od ostalih mladih igrača. Kada god smo igrali protiv B tima ili igrača do 19 godina, svi bi bili ’stidljivi’ osim njega. Bilo ga je teško čuvati jer, iako je bio mlad, imao je karakter i kvalitet za prvi tim. Svake godine je želeo da bude bolji, uvek je želeo više. Mesi je Pele moje generacije“, izjavio je Beleti.

Jedanaest godina kasnije Lionel Mesi jedan je od malobrojnih igrača koji konkurišu za najboljeg fudbalera u istoriji ove igre. Osvojio je sedam titula u španskom prvenstvu, tri Kupa kralja i šest nacionalnih Superkupova.

Što se tiče međunarodnih takmičenja, Argentinac u kolekciji ima četiri pehara Lige šampiona, tri UEFA Superkupa i jedan manje trofej sa svetskih klupskih prvenstava. Oborio je mnoge rekorde i čak četiri puta podizao Zlatnu loptu, posvećenu najboljem na svetu, a najveći je favorit da to učini još jednom.

Međutim, u životu Argentinca nije sve tako bajno – čovek koji je sa 13 godina došao u prestonicu Katalonije već duže vreme je pod istragom španskih vlasti zbog utaje poreza. Zbog toga su se baš na 11. godišnjicu od debija pojavile glasine da on razmišlja da napusti ’Nou Kamp’.

Španski državni tužilac zatražio je čak i zatvorsku kaznu za fudbalera Barselone zbog utaje poreza. Mesiju će se suditi po tri tačne optužnice za utaju poreza za šta mu preti zatvorska kazna od 22 meseca.

Tužilaštvo u Barseloni je odustalo od sudskog gonjena Lionela Mesija i odlučilo da vodi postupak protiv njegovog oca, međutim, kako navode španski mediji, državni tužilac Španije je ipak odlučio da nastavi slučaj i protiv najboljeg fudbalera Barselone.

Lionel i Horhe Mesi su pokušali da prikriju zaradu od prodaja fotografija najboljeg fudbalera Barselone. Oni su optuženi za utaju poreza od četiri miliona evra u periodu od 2007. do 2009. godine.

Prvobitno se odustalo od sudskog gonjenja Lionela, pošto on navodno nije znao za finansijske poslove koje obavlja njegov otac Horhe prodajom njegovih fotografija. Otac Lionela Mesija optužen je da je preko of-šor (off-shore) kompanija stvorio mrežu čiji je cilj bilo sakriti pravi iznos profita ostvarenog na prodaji Mesijevog lika.

Horhe dobit od prodaje fotografija svog sina kompanijama u Belizeu, Urugvaju, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji nije prijavljivao španskim vlastima.

Najbolji strelac u istoriji kluba razmišlja da zbog borbe sa poreskim vlastima koja datira od 2013. godine napusti Barselonu i potraži novi klub. Prema izvorima „Cadena Cope“ argentinski majstor smatra da se vodi kampanja protiv njega zbog čega je počeo da preispituje odluku o penzionisanju u dresu Blaugrane.

Očekivalo se da do kraja karijere ostane u Barseloni, pre nego što ode u rodni Njuels Old Bojs, ali su ga finansijski problemi naveli da krene drugim putem.

Komentari / 0

Ostavite komentar