Ukraden nakit sa ikone Majke Božje

Iz Manastira Banjska, kod Zvečana, sa ikone Majke Božje ukraden je nakit neprocjenjive vrijednosti.

Srbija 15.10.2015 | 21:31
Ukraden nakit sa ikone Majke Božje

Policija je uspjela da privede dvojicu počinilaca i identifikuje trećeg osumnjičenog.

Ukradeni nakit stariji je od 100 godina, od različitih plemenitih metala, od zlata, srebra, platine, ima unikatnih komada prizrenskog filigrana ukrašenog dragim i poludragim kamenjem, koji su vjernici u znak zahvalnosti za iscjeljenje i uslišene molitve poklanjali, prenose beogradski mediji.

Regionalni šef operative kosovske policije - sjever Željko Bojić rekao je da je riječ o neprocjenjivoj vrijednosti, jer su neki komadi nakita stari oko 120 godina.

Iguman manastira Banjska otac Danilo rekao je da je nestanak nakita sa ikone Majke Božije otkriven danas, ali da je nakit ukraden ranije.

Prema njegovim rečima, ikona je smještena u drvenom ramu i načazila se u sopstvenom prestolu ispred ikonostasa.

Zbog radova, kako je dodao, koji su u toku u ovom sedam vijekova starom manastiru, sve ikone sa ikonostasom su zaštićene i sklonjene u priprati crkve, gdje je bila i ikona Majke Božije.

Čudotvorna ikona, replika Majke Božije - Kazanske, koja je donesena sa Svete Gore do martovskog pograma stolovala je u Sabornoj crkvi Svetog Georgija u Prizrenu, odakle je sklonjena u Studenicu.

Po obnavljanju duhovnog života u Banjskoj 2004. godine, poslije pet vijekova, ikona je donesena u manastir, gde iscjeljuje bolesne i parovima bez djece daruje porod.

Banjska je manastirska lavra, spomenik kulture prve kategorije od izuzetnog značaja za Srbiju.

Zadužbina je kralja Milutina /1282–1321/ koji je manastir posvetio Svetom Arhiđakonu Stefanu i odredio da to bude njegova grobna crkva.

Komentari / 0

Ostavite komentar