Ima li uopšte nade za ovog momka?!

Uskoro će okruglo tri godine od kada je jedan od najtalentovanijih defanzivaca Evrope doživeo prvu tešku povredu u nizu, a on je u međuvremenu zabeležio samo 16 nastupa za Bajern. Sada se, ponovo, vraća na teren!

Fudbal 18.10.2015 | 22:20
Ima li uopšte nade za ovog momka?!

Holger Badštuber rođen je 13. marta 1989. godine u Memingenu, bavarskom gradiću udaljenom 115 kilometara od prestonice regije i tog dela Evrope, Minhena.

Već od jula 2005. bio je član slavnog Bajerna, sa svega 16 godina, a četiri godine kasnije, uporedo sa Tomasom Milerom, dočekao je promociju u prvi tim slavnog kluba i bio jedan od predvodnika talasa "domaćih" igrača koji je trebalo Bajernu da vrate stari sjaj.

I bilo je tako.

Badštuber je rastao u svakom smislu i u sezoni 2011/12 bio nezamenljiv u centru odbrane Bajerna, koji je te godine osvojio sva moguća druga mesta: izgubio finale Lige šampiona od Čelsija na "Alijanc areni", ispratio Borusiju Dortmund do druge uzastopne titule prvaka Nemačke i prepustio najvećem rivalu i Kup Nemačke.

Navijači tog kluba nerado se sećaju proleća 2012, a Badštuber naredne zime. Odigrao je 18 utakmica na početku sezone 2012/13, koja će biti upamćena po Tripleti (tada je Jup Hajkes svako drugo mesto pretvorio u prvo), pre nego što je 1. decembra 2012. pokidao ukrštene ligamente kolena.

Šta se potom dogodilo?

Od tog dana, do danas kada se očekuje njegov novi povratak na teren, jedan od najtalentovanijih defanzivaca u Evropi, zabeležio je još samo 16 (slovima: šesnaest) nastupa za prvi tim Bajerna.

Jednostavno, operacija kolena, iako su je izveli hvaljeni nemački hirurzi nije isprva bila izvedena kako treba i njegov oporavak trajao je punih 533 dana, iako se fudbaleri često od kidanja prednjih ukrštenih ligamenata kolena oporavljaju i za šest meseci. Badštuber je čekao od 1. decembra 2012. do 18. maja 2014. godine da se vrati na teren, a oporavio se praktično na kraju sezone, pa je doneta odluka da se ne žuri, već da 190 centimetara visoki štoper prođe letnje pripreme sa Pepom Gvardiolom u junu i julu 2014. i bude spreman za start prošle sezone.

Kamera Bajern TV-a uhvatila je Gvardiolu kako je egzaltirano tog leta govorio pomoćniku: "On je najbolji! Ja nemam takvog igrača!", nakon što je prvi put od dolaska u Minhen video Badštubera kako u opremi trenira sa ostalima ravnopravno.

I onda novi šok. Već 15. septembra, Badštuberu je ponovo stradalo koleno i on je bio van stroja nova 133 dana, a da praktično nije ni zaigrao kako treba. Računajući i onih 533, to je 666 dana u nizu!?

Od nove operacije, nekadašnji mladi reprezentativac Nemačke oporavio se 6. januara ove godine, ali je već 21. aprila, posle pomenutih 16 utakmica za prvi tim Bajerna, pocepao tetivu u levoj butini i operisan ponovo, ovog puta u Sjedinjenim Državama, u Vejlu.

Bajern je saopštio da se Holger Badštuber danas (ponovo) vratio treniznima posle potemesečne pauze, zbog čeka su svi u klubu presrećni, a najvijači sa zebnjom iščekuju početak novembra kada bi Badštuber trebalo da bude spreman i za prve utakmice.

Ako finiš oporavka bude tekao po planu, Gvardiola će aduta u odbrani imati spremnog (nadamo se) gotovo tri godine nakon što je prvi put doživeo tešku povredu i ušao u seriju problema kakvi se retko viđaju u svetu fudbala.

Badštuber i Miler zajedno su prešli u prvi tim, vršnjaci su i imaju 26 godina, s tim da prvi ima 164 nastupa za Bajern, a drugi 315. Od sezone 2011/12, Badštuber je odigrao 34 utakmice, Miler 157.

Ukupno, zbog povreda, ovaj mladić propustio je 190 mečeva za Bajern, a taj časovnik i dalje otkucava. Nadamo se da će krajem ovog meseca biti zaustavljen zauvek!

NADA SE I MARTINEZ!

Španski fudbaler i igrač Bajerna iz Minhena Havi Martinez rekao je danas da mu je cilj da se što pre vrati u dobru formu kako bi mogao da ispuni svoj cilj - nastup na Evropskom prvenstvu 2016.

Martines, koji u poslednje dve sezone ima velike probleme s povredom kolena, početkom septembra se vratio treninzima, a pre reprezentativne pauze odigrao je svih 90 minuta u utakmici protiv Borusije iz Dortmunda.

"Evropsko prvenstvo je moj cilj. Nadam se da ću biti u timu Španije... Osećam se sjajno. Još nisam 100 odsto spreman, ali blizu sam toga", rekao je Martinez.

Njegov saigrač iz Bajerna, David Alaba veruje da se Martinez u pravom trenutku vratio na teren.

"On je u poslednjih nekoliko utakmica pokazao koliko je dobar igrač", naveo je Alaba.

Badštuber je preko potreban Gvardioli, koji od klasičnih štopera u timu ima samo Džeroma Boatenga, Mehdija Benatiju i Jana Kirhofa. Nadmoć koju Bajern ima nad rivalima u Nemačkoj i povremeno u Evropi, Špancu daje mogućnost da povremeno igra i s jednim štoperom i dva beka, poput Rafine i Davida Alabe, a povremeno su štopere glumili Ćavi Alonso i takođe teško povređeni Havi Martinez... Nema sumnje da bi mu, u tom smislu, zdrav Badštuber mnogo značio.

Komentari / 0

Ostavite komentar