Deset spornih tačaka u Nacrtu platforme

U Nacrtu pregovaračke platforme za poglavlje 35, nalazi se deset tačaka koje Srbija vidi kao stvaranje prostora za indirektno priznanje samoproglašenog Kosova, nezavisno od dijaloga Beograda i Prištine.

Srbija 15.10.2015 | 07:15
Deset spornih tačaka u Nacrtu platforme

Srbija ima brojne primedbe na Nacrt platforme o zajedničkoj pregovaračkoj platformi za poglavlje 35, a najvažnije, u koje je Tanjug imao uvid, jesu sledeće: 

1) U Nacrtu nema standardnog dela koji se odnosi na usklađivanje sadržaja sa zajedničkim pravilima i propisima EU, što inače sadrže platforme za sva ostala poglavlja.

2) Govori se o “Napretku u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom (umesto sa Prištinom...).

3) Zahteva se prestanak finansiranja srpskih struktura, uključujući privremene opštinske organe, čime bi bez posla ostalo oko 5.000 ljudi, a dovelo bi i do narušavanja autoriteta države Srbije na Kosovu i Metohiji.

4) Uspostavljanje kosovskog pravnog poretka na severu Kosova, bez preciziranja da je to izvodljivo tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

5) Podnošenje kvartalnih izveštaja Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i Ministarstvu pravde Kosova o isplatama penzija penzionisanim pripadnicima MUP-a i radnika u pravosuđu, što izlazi iz okvira Briselskog sporazuma i za šta u srpskom zakonodavstvu nema osnova.

6) Donošenje posebnog zakona o sedištima i teritorijalnoj jurisdikciji sudova i tužilaštava u Srbiji, što bi bilo suprotno Ustavu i postojećim zakonima.

7) Prihvatanje kosovskih pečata i zaglavlja u službenoj korespondenciji, što je problematično zbog termina “Republika Kosovo” na tim obeležjima.

8) Rešavanje problema upravljanja nad Hidrocentralom "Gazivode", bez naglašavanja da se o tome prethodno mora postići saglasnost obe strane.

9) Omogućavanje državljanima trećih država prelazak sa Kosova u Srbiju, što je neprihvatljivo zbog termina “treća država”, čime se implicira da je KiM država.

10) Primedbe srpske strane na prethodni Nacrt izveštaja o skriningu za poglavlje 35 nisu ozbiljno razmatrane niti uvažene.

Posle ošštrih reakcija iz Beograda, u Briselu tvrde da u platformi nema ničega što izlazi iz okvira briselskog dijaloga.

Diplomata iz članice EU koji je ipak žželeo da ostane anoniman kažže da tokom diskusije o platformi, koja je na ambasadorskom nivou održana prošle nedelje, nije bilo ničega što bi odudaralo od stavova koji su se i ranije čuli u Savetu.

"Bila je to neformalna diskusija, prva od mnogih koje će uslediti", rekao je taj diplomata za Tanjug.

Tanjugov izvor kaže da je na pomenutom sastanku Nemačka predložila da se u platformu uključi stavka u kojoj se naglašava da od napretka u poglavlju 35 treba da zavisi napredak u ukupnom procesu evropskih integracija Srbije, sa čim su se složile Velika Britanija i Hrvatska.

"To nije ništa novo, jer je već objavljeno u zaključcima Evropskog saveta od 16. decembra 2014", naveo je on i dodao da su se tokom diskusije čuli i stavovi da je, upravo s obzirom na to da je reč o ranije usvojenom tekstu, nepotrebno ugrađivati ga u zajedničku platformu.

"U konačan tekst rezolucije ući će samo ono što prihvate sve zemlje članice, a mnoge smatraju da mišljenje Srbije, kao zainteresovane strane, takođe treba uzeti u obzir", kaže taj diplomata.

U Evropskom savetu su iznenađeni žestokim reakcijama Srbije na Nacrt platforme.

Funkcioner Saveta koji je takođe tražio da ostane anoniman kaže da ni formulacija o tome da se proces normalizacije vodi između Srbije i samoproglašenog Kosova (umesto između Beograda i Prištine, na čemu insistira Srbija) nije nova u zvaničnim dokumentima Saveta.

Ako pogledate bilo koje zaključke Evropskog saveta o Srbiji u poslednje dve godine, naći ćete da se tamo govori o procesu normalizacije između Srbije i samoproglašenog Kosova, koje je redovno označeno zvezdicom, kao što je dogovoreno, rekao je on.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Radomir Nešković

15.10.2015 10:21

PREGOVARAČKO POGLAVLJE 35 NIJE NIŠTA DRUGO NEGO PREPAKOVAN AHTISARIJEV PLAN ZA KOSMET. EU NEĆE NIKADA DOZVOLITI DA PRVO SRBIJA UĐE U EU PA ONDA DA SPREČAVA KOSMET DA UĐE U EU. ISTI DAN ĆE U EU UĆI SRBIJA I KOSMET, STAV EU JE: PRAVA SRBIJE NA KOSMETU A NE PRAVA SRBA NA KOSMETU.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

15.10.2015 10:31

Vučićevi "zapadni prijatelji"...

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

15.10.2015 11:35

Nastupa period Vucicevog turbo srbovanja,to ce biti jedan period u kojem ce potrositi vrijeme na funkciji premijera i tako ce mu mandat isteci i ostace da neko drugi nastavi taj proces...!

Name

Edo , Slatina - Tuzla

15.10.2015 10:37

Ne znam sto se Srbija toliko "uvlaci" EU!? Treba zadrzati vojnu neutralnost i prekinuti pregovore,jer oni su bar drzava isto kao i Hrvatska koliko toliko dok smo mi medjunarodni protektorat i drzava na papiru!

ODGOVORITE
Name

sto prije

15.10.2015 11:01

Mislim da bi Srbiji bilo bolje da sto prije prihvati ovo sto im se nudi,jer ako budu otezali i nesto se kao bunili,doci ce jos vise zahtjeva pa ce ovo sto se sad trazi prihvatiti s pjesmom i jos se hvaliti kako su postigli uspjeh.

Name

Bogoljub

15.10.2015 20:10

Gospode Boze,hoce li demokratske sile ikada ostaviti Srbiju na miru?Zanimljiva demokratija,trgovanje tudjom dedovinom.

ODGOVORITE