Priština: Suzavac, požari, razbijeni izlozi

Premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa je dva puta gađan jajima, viđen je i suzavac u kosovskom parlamentu, a u ponedeljak uveče i neredi na ulicama.

Srbija 13.10.2015 | 08:25
Priština: Suzavac, požari, razbijeni izlozi

 

Bivši lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je označen odgovornim za bacanje suzavca za vreme sednice Skupštine, njegovi poslanici su napadali predsednika Vlade samoproglašenog Kosova, a on je uhapšen posle čega su simpatizeri radikalnog pokreta izazvali nerede u Prištini.

Odmah po hapšenju Kurtija, Pokret "Samoopredeljenje" je pozvao svoje aktiviste da se okupe kod policijske stanice i protestuju zbog hapšenja.

Oni su bacali kamenje na policiju, koja je upotrebila suzavac da bi ih rasterala. U tim sukobima povređeno je nekoliko policajaca i aktivista, i zapaljeno nekoliko vozila, prenosi "Gazeta ekspres".

Sukobi su se u manjoj meri proširili i na druge delove Prištine, gde je kamenje bacano na kancelarije Demokratske partije Kosova.

Poslanici Pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova su 8. oktobra blokirali rad Skupštine samoproglašenog Kosova, nezadovoljni sporazumima koji su u Briselu potpisani sa Beogradom.

U izjavi za "Klan Kosova", ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je rekao da se upotreba pirotehnike sankcioniše zakonom.

Nakon nekoliko sati Kurti je pušten na slobodu iz policijske stanice u Prištini, javili su prištinski mediji.

Njegovom oslobađanju prethodili su sukobi pristalica "Samoopredeljenja" sa policijom u kojima je bilo povređenih.

Dok aktivisti "Samoopredeljenja" smatraju da je njihov protest doprineo oslobađanju Kurtija i to nazivaju "pobedom", izvori Koha.neta navode da je on iz pritvora pušten u redovnoj proceduri.

Kurti se obratio pristalicama ispred pozorišta u Prištini, kojima je poručio da će "Samoopredeljenje" nastaviti sa borbom za svoje ciljeve, među kojima je i protivljenje formiranju Zajednici srpskih opština.

On je rekao da je uhapšen u Čaglavici i da mu policajci nisu pokazali nalog za hapšenje, dodavši da to pokazuje da je policija postala "politička".

Portparol policije Baki Kelani rekao da je policija ispralila suzavac da bi rasterala okupljene, pošto je u sukobima povređeno troje demonstranata i sedam policajaca, preneo je AFP.

Kelani je ranije izjavio da je Kurti bio uhapšen na osnovu naloga izdatog od nadležnog tužioca i odveden na ispitivanje, prenela je koha.net.

Poslanik "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca, koji je uhapšen zajedno sa Kurtijem kad su se vraćali iz Skoplja, pušten je odmah na slobodu.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DULE NS

13.10.2015 10:19

STA RECI OVO SU NEANDENTALCI RADE STA IM VOLJA I NIKOM NISTA ANARHIJA E EVROPO SRECAN TI PUT JA TAMO NEBIH SA NJIMA.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

13.10.2015 10:57

IZGINULI SVI DO JEDNOG MA GDJE SE NALAZILI

ODGOVORITE