"Hrvati se rugaju mojim precima"

Jutarnji list" je u ponedeljak objavio reportažu iz Čipuljića kraj Bugojna u kojoj iznosi da "niko od članova porodice Aleksandra Vučića nije stradao od ustaškog terora".

 

Region 12.10.2015 | 20:40
"Hrvati se rugaju mojim precima"

Navodni motiv za tekst im je izjava premijera Srbije da su mu ustaše pobile članove porodice, a "istraživanje" počinju tvrdnjom katoličkog bogoslova Juraja Batelja kako nikog od Vučićeve rodbine nisu ubile ustaše. Uz ogradu da nisu poznati detalji smrti dede Anđelka.

Povodom te reportaže, oglasio se premijer Vučić otvorenim pismom, koje je potpisao i kao - sin običnog srpskog izbeglice, a koje prenosimo u celosti:

"Kao predsednik Vlade Srbije navikao sam i moj posao je da trpim brojne neistine, ali nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice.

Naime, hrvatski 'Jutarnji list', inače blizak najvišim krugovima vlasti u Hrvatskoj, a valjda usled političkih poraza koje su doživeli posle napada na Srbiju, objavio je tekst u kome se ruga ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, u stvari, nisu pobile.

Istine radi, i zbog poštovanja brojnih ubijenih ljudi, dužan sam da saopštim sledeće:

- Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca. Takođe, ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža familija moga oca. Svi su ubijeni na početku Drugog svetskog rata.

 

U poslednjem ratu, s početka devedesetih, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić.

Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama. U poslednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene. To su, takođe, obavili hrvatski 'junaci', jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane.

"SVEDOK"

VASO Trifković za "Jutarnji list" iznosi i da "zna" da je Rade, brat Anđelka Vučića, umro od srca u Gornjem Vakufu, da je Anđelko poginuo ili je ubijen 1941. kod Banjaluke, ali "ne zna se kako". Za ostale članove porodice, "svedok" tvrdi da su pomrli ili se raselili po svetu.

Na kraju, ne mislim da sam manje ili više vredan zbog toga što sam Srbin pravoslavne vere. I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke veroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina.

Onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želim manje mržnje i verujem da će shvatiti i razumeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu doneli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti.

Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslenici iz Hrvatske."

ZAKLjUČCI OSTALI BEZ DOKAZA

Ključni "svedok" novinarima "Jutarnjeg lista" je izvesni Vaso Trifković (82), koji tvrdi da je odrastao sa Vučićima. On tvrdi da su ih, kad je imao sedam godina, ustaše odvele u Jasenovac, ali pošto tamo nije bilo mesta, prosledili su ih do Kragujevca. Pritom, on ne zna da li su u vozu kojim su dopremljeni bili članovi Vučićeve porodice, ali je "siguran" da ih nisu ubile ustaše.

Jedan od "argumenata" im je i da na mesnom groblju (na slici) ima sahranjenih članova Vučićeve porodice, ali da na njihovim spomenicima ne piše da su ubijeni.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Brod

12.10.2015 19:52

Uskoro se može očekivati da ustaše počnu tvrditi da ni u Jasenovcu nije niko ubijen.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.10.2015 01:04

У праву сте брате СРБине, али за то неће бити криви Хрвати, јер они само раде свој антисрбски посао већ СРБи који не могу дс схвате лукавство Латина, И који зато ништа или веома мало са своје стране чине да у заборав не падну покољи СРБа од стране Хрвата са благословом римокатоличке "цркве!"

Name

Milojko Banja Luka

12.10.2015 20:10

Tipično šiptarski rade,prolaze ne kažnjeni uz podršku prijatelja sa zapada samo izbrisati sve što je Srpsko i tako za 100 godina niko više ništa Srpsko u njihovim krajevima neće ni spominjati ali vučiću dok Srbija bude ćutala i slušala kao sluga šta možeš da očekuješ?

ODGOVORITE
Name

Bosanac

12.10.2015 20:17

Kako se ovce pale, ko da su na raketno gorivo... Svaka familija u bivšoj YU je izgubila nekoga od članova porodice. Svi su bili na "pravoj strani", i poginuli su od "neprijateljske ruke"! Druga su to vremena bila, bez medija, bez mogućnosti da se provjere informacije. Ljudi su vjerovali u sve i svakoga. Ja smijem svoj život dati da Vučića, Kolindu, Dodika, Bakira, Mladena... i sve ostale zaboli K. za sve nastradale. Njima su najvažnije pare i vlast!!! Nikada "ljudi" na ovim prostorima nisu bili bogati kao što su danas, NIKADA! Kada se fukare dočepaju para i vlasti, to jedino metak može smiriti... Sve su to braća po fotelji.

ODGOVORITE
Name

rezon

12.10.2015 20:38

Tragedija je u tome sto mi srbi svoj patriotizam i junastvo mjerimo time koliko su nam hrvati ubili clanova porodice umjesto da je obrnuto.Cega se pametan svijet stidi budale se ponose.Treba lo je bit i oko za oko zub za zub pa se gore pomenuti nebi sprdali ovako moze im se.

ODGOVORITE
Name

mlada bosna

12.10.2015 22:03

Rezon mislis kao 95 u Srebrenici,koja si ti budala kao ovaj milojko!!!

Name

re rezon

12.10.2015 23:12

Znaci bolje biti ubica? Koji so ti kreten poklopi se !!

Name

Lukavica

12.10.2015 20:45

Aco oladi i ne poistovecuj Jutarnji s Hrvatskom državom i politikom. Dosta je bilo svadje idemo napred ,pozdrav

ODGOVORITE
Name

Džeronimo

12.10.2015 23:54

A ovi drugi te ''tuku''.

ODGOVORITE
Name

cccc

13.10.2015 05:32

Dovoljno je samo reći: ustaše .

ODGOVORITE
Name

borac

13.10.2015 05:45

Ubijali A RECITE MI KO TO NIJE UBIJAO

ODGOVORITE