"Ovako više ne može, Evropa mora popraviti veze sa Rusijom"

Evropa mora da popravi veze sa Rusijom i ne sme da dozvoli da o tome odlučuje Vašington, izjavio je jucepredsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Republika Srpska 09.10.2015 | 09:16
"Ovako više ne može, Evropa mora popraviti veze sa Rusijom"

EU se prošle godine priključila SAD u uvođenju sankcija Moskvi nakon pripajanja Krima Rusiji, da bi sankcije dodatno pooštrila nakon intenziviranja sukoba na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Veze Moskve i Zapada dodatno su oslabljene nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin otpočeo bombardovanje u Siriji. Moskva tvrdi da njeni avioni gađaju ciljeve Islamske države, dok Zapad veruje da su meta protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Junker navodi da tenzije moraju biti ublažene, iako taj stav nije preterano popularan.

"Moramo načiniti napore da ostvarimo praktične odnose sa Rusijom. To možda ne zvuči privlačno, ali to se mora uraditi, ovako dalje ne može", rekao je predsednik EK.

Američki predsjednik Barak Obama je prošle nedjelje optužio ruskog kolegu Putina da tokom vazdušnih napada u Siriji ne pravi razliku između terorističkih grupa i umjerenih pobunjeničkih snaga s legitimnim interesima u dogovorenom okončanju građanskog rata.

Obama je ocjenio da je ruska vojna umješanost u Siriji vežba samoodbrane koja će udaljiti sirijski sukob od rješenja.

Junker, međutim, navodi da Evropa mora da ima drugačiji pristup.

"Rusija mora da bude tretirana na korektan način. Ne možemo da dozvolimo da nam odnose sa Moskvom diktira Vašington", kazao je on.

Sankcije EU Rusiji trebalo bi da budu produžene krajem godine, za šta se zalažu gotovo sve članice EU, iako su neke od njih ozbiljno pogođene kontramerama Moskve, koja je blokirala uvoz prehrambenih proizvoda sa Zapada.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dr

09.10.2015 08:02

Mislim da bi cijeloj evropi bilo bolje imat dobre odnose s Rusima nego s Amerikom koja samo ugrozava mir u cijelom svijetu.

ODGOVORITE
Name

oko

09.10.2015 08:55

Amerika histeriše , jer Rusi uništavaju , infrastrukturu , vojnu opremu i uložen trud za obuku koju su oni poplaćali za Isil , naravno izmislivši ga prije svega . Ko su umjerene snage u Siriji , one nemaju ime ?! Pametni i pošteni , muslimani širom svijeta , trebaju duboko da budu zahvalni , pravoslavnim , ruskim pilotima što brane islam od Isilovih najmljenih plaćenika ... i na kraju sigurno je , da i poslanik Muhamed i Isus Hristos stoje " gore " rame uz rame i posmatraju , šta se događa !

ODGOVORITE
Name

Đorđe

09.10.2015 09:52

Biće jedno vreme teško dok bude "veliki gazda" padao. To je kao kad u selu propada bogat čovek i najamnici teško prežive.Ali kad prežive to ih ojača i punim plućima dišu. Evropom ne treba smatrati Engleske "hoštaplere",koji su juče bili u Beogradu i vidjeli ste reakcije Vučića "zaglibio". Daj Bože da nisam u pravu i da se "isčupa" pomoću Rusije i Nemačke.Ovi su ikreni i pošteni. Germani i Sloveni trebaju svekoliko pomirenje i tu je osnova evrope zasnovane na "Arhetipu Evropskog Čoveka", a koji je nastao na delima Geta,Sarvantesa,Dostojevskog,pa zašto ne reći i NJegoša , Andrića , Meše selimovića i dr. Sloveni imaju dušu , Germani su marljivi i radni.Tu je velika snaga u spoju toga.Doduše i Latini imaju "mudrost",a što je dobra karakterna osobina,ali se ona upotrebljavala po "kaubojskoj diktaturi" i nije bila vrlina već mana. Latini svoju mudrost trebaju da koriste u prosperitet Evrope i tada su dobro došli.to trojstvo bi bilo čvrsto ,kao onaj "kvark" od tri dela u atomu,a koji nikad niko nije vidio ,a kamoli razbio.Ovo razumeju fizičari,ali dali je i čovek dio te velike zamisli od kvanta do složene materije. Za ujedinjenje Gemana i Slovena i dr. s dobrim namerama do pobede normalnog Evropskog Čoveka NAPRED. ISKRENO I POŠTENO.Đorđe

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.10.2015 10:17

Evropa evropljanima! Nosioci evropskog razvoja i evropske bezbednosti treba da budu na liniji Moskva, Berlin, Pariz. Britance odstraniti iz te priče, oni su podmukla nacija i žive od spletkarenja. To je moja vizija Evrope kojoj niko ništa ne bi mogao.

ODGOVORITE
Name

Serafim

09.10.2015 10:39

Amerika je najveca kurva koja sedi na vodama mnogim, opijena vinom kurvarstva svojega!! Tako kaze Jovan Jevandjelist u Svetom Pismu. To je obecana zemlja samo za Jevreje koji iz nje vladaju celim svetom.

ODGOVORITE
Name

MD

09.10.2015 11:16

Napokon neko da otvoreno kaze da amerika diriguje Evropom.EU bi bolje bilo da se okrene RUSIJI.

ODGOVORITE
Name

Neđo.10.Ktobar 2015

10.10.2015 01:09

Evropa može opstati,samo kada se reši,Amerike,morate znati da,Amerima ne odgovara,Evropa.Jer Amerika živi na principu zavadi pa vladaj.Evropa ako ne bude elimisala,Ameriku iz svojega domena,brzo će se raspasti,Evropa.Žan-Klod Junker je dobro procenijo,Ameriku na koju kartu igra,Amerika,Evropa se mora okrenuti čim pre,Rusiji,jer Evropa uveliko gubi što je uvela sankcije,Rusiji.Rusija na čelu sa,Putinom dobro uradila što je uzela u svoje ruke napad u,Siriji.Ova situacija sadašnja u,Siriji ne ide na ruku,Amerike jer,Amerika je ta što podržava,zlo u Siriji.Amerika radi na istom principu kao u,Iraku,Libiji,Avganistanu i Srbiji.Zato sada,Amerika nastoji da zavadi,Rusiju i Tursku zarati,Ruski aviona što su uleteli u,Turski zračni prostor iz,Sirije.Morate da znate da,Amerika ne može opstati bez mešanja u unutrašnjosti tuđih država.Jer žive kao paraziti na tuđi način.Zato se mešaju svuda po svetu.Amerika gubi uticaj u svetu kao super sila,i doživeće veliki krah u svetu.Putin je uradio dobar potez u,Siriji.Turska ako bude slušala,Ameriku rasturiće je Kurdi,Tursku a to ide u prid,Americi da može prodavati naoružanje,Kurdima.Uskoro će se raspasti i Nato Alijansa.Puno pozdrava ,BEENU**********

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.10.2015 14:25

Gospodine Junker, vi ste jedan među prvima kojem je došlo iz zadnjice u glavu. Ipak si se malopreračunao da će vas Rusi dočekati raširenih ruku. Ko visoko leti tvrdo aterira, klečaćete vi pred ruskim nogama dugo.

ODGOVORITE