Analiza: Malo i o fudbalu… Čime to Albanci prijete Srbiji...?!

...na terenu i koje muke ih muče? Đani de Bjazi neće napasti Srbiju i očekuje se da Albanija zaigra u “gostujućoj” 4-1-4-1 formaciji čekajuće grešku Orlova.

Fudbal 08.10.2015 | 12:40
Analiza: Malo i o fudbalu… Čime to Albanci prijete Srbiji...?!

Dan pred utakmica između Albanije i Srbije, fudbalske teme gotovo da se i ne pominju. Pršte tračevi i spekulacije sa svih strana, vodi se visoka politika, a tabloidi cvetaju od najava “krvoprolića” i terorizma… O fudbalu gotovo ni reči. A ako niste zaboravili, sutra na prgramu u Elbasanu je fudbalska utakmica. Takmičarski mnogo značajnija Albaniji, suštinski od velikog značaja i za srpske Orlove koji su potrošili sve kredite u prethodnih nekoliko godina i imaju priliku da makar jednom obraduju navijače…

Danima slušamo čega sve treba i čega ne treba da se boje naši reprezentativci u Elbasanu. Uglavnom nije vezano za reprezentaciju Albanije. A Orlovi bi zaista morali ozbiljno da shvate Albance kao fudbalski tim koji je neuporedivo više pokazao od njih u dosadašnjem delu kvalifikacija.

U odnosu na tim koji je izašao u onom nepunom i nesrećnom prvom poluvremenu u Humskoj prošle godine, Albanci sa mnogo više optimizma i kvaliteta dočekuju sutrašnji okršaj. I sa prilično drugačijim timom u odnosu na tu utakmicu.

Na golu će opet biti Lacijov golman Etrit Beriša koji je ove sezone zahvaljujući povredi Marketija zabeležio solidnu minutažu u timu Rimljana. U odnosu na septembarske mečeve Albanaca protiv Portugalije i Danske na teren se vraća Elseid Hisaj. Pre godinu dana u Beogradu je bio anonimus iz Empolija. Sada je jedan od cenjenijih desnih bekova u Italiji, pošto ga je trener Sari za sobom poveo iz Empolija u Napoli i promovisao ga u jednog od nosilaca igre. On je možda i najbolji albanski fudbaler u ovom trenutku. Hisaja nije bilo u duelima protiv Portugalije i Danske pre mesec dana i tada ga je menjao Djimšiti.

De Bjazi ipak ima problem da sastavi odbranu. Nedostaje Kelnov štoper Mergim Mavraj koji se povredio. U štoperskom tandemu je siguran Cana, ali je De Bjazi u dilemi da li da kapitenu pridruži Đimšitija ili Ajetija. Đimšiti je mlađi i u Cirihu je standardan. Ali Ajeti je iskusniji, namazaniji za ovakve utakmice i uigraniji. Međutim, on nema klub od letos kada mu se Bazel zahvalio na saradnji… Nedostatak utakmica u nogama Ajetija bi moglo skupo da košta Albance.

Na levom beku je zacementiran Agoli iz Karabaga koji nije standardan u redovima azerbejdžanskog šampiona. Atipičan je bek. Visok, jak i prljav igrač koji voli da udari.

Očekuje se da De Bjazi sutra izađe u formaciji 4-1-4-1 sa osiguračem ispred odbrane koji bi dodatno pojačao stražu ispred gola i eventualno pokorio sporost Cane i Ajetija. Poziciju tog čistača će najverovatnije zauzeti Kukeli iz Ciriha. On je to igrao i u Beogradu i u Danskoj. Dakle, kada se Albanci brane, Kukeli je taj koji radi prljav posao i štiti odbranu.

Ispred njega četvorica vezista u liniji. S desna na levo: Gaši, Abraši, Džaka, Lenjani. Tako bi trebalo da izgleda po dosadašnjim mečevima, ali moguće da budu čak tri promene zbog trenutne forme igrača.

Prema informacijama iz Albanije, Bazelov prvotimac Gaši je van forme, ne leži mu tako povučena uloga kod De Bjazija i vrlo lako bi mogao da ga zameni Ljilja koji je nedavno bio u centru skandala u Grčkoj zbog kontroverzne proslave gola protiv Olimpijakosa. Abraši je tu najmanje opasan igrač i nešto naprednija verzija trkača Kukelija. Ali postoji mogućnost da Abraši ustupi mesto ofanzivnijem Odistu Rošiju, albanskom fudbalera sa možda i najboljom tehnikom koji je je zbog povrede propustio meč u Beogradu. Ako on bude igrao, može biti posebno opasan iz prekida s obzirom da je dobar izvođač slobodnjaka.

Uz njega će igrati Talant Džaka iz Bazela, mada Albanci nisu zadovoljni ni njegovim izdanjima u poslednje vreme i De Bjazi bi mogao da ga zameni mladim Ergisom Kaceom koji igra odlično za PAOK. Na kraju dolazimo i do Ersina Lenjanija iz Nanta koji bi trebalo da deluje po levoj strani. On je do sada bio standardan, ali je daleko od prave forme i De Bjazi je na velikim mukama da li da umesto njega u prvih 11 gurne Albana Mehu koji igra u odličnoj formi za tursku Konju.

Dileme ne bi trebalo da bude u špicu gde se najavljuje Sokol Cikaleši koji je letos iz Splita prešao u Baskašehir za 2.000.000 evra, ali je od početka sezone postigao samo jedan gol.

De Bjazi ima mnogo nedoumica kada je sastav veznog reda u pitanju iako je reč o igračima sličnog profila. Trenutna forma igrača u ovakvim mečevima ne znači puno, ali nedostatak utakmica u nogama može skupo da košta i zato je Italijan pred teškim odlukama da li da znatno demontira tim koji je do sada izneo kvalifikacije i veruje u formu nekih rezervista.

Opcija A: Beriša - Hisaj, Ajeti, Cana, Agoli - Kukeli - Gaši, Abraši, Džaka, Lenjani - Cikaleši
Opcija B: Beriša - Hisaj, Đimšiti, Cana, Agoli - Kukeli - Ljilja, Roši, Džaka, Meha - Cikaleši
Opcija C: Beriša - Hisaj, Ajeti, Cana, Agoli - Kukeli - Roši, Kace, Džaka, Lenjani - Cikaleši

Komentari / 0

Ostavite komentar