Poslednji aplauz za Usniju Redžepovu

Na skopskom groblju Butel, u nedelju je sahranjena Usnija Redžepova, legendarna pevačica narodne muzike.

Region 05.10.2015 | 10:40
Poslednji aplauz za Usniju Redžepovu

Vatrena Koštana, nekrunisana kraljica romske pesme, južnjačkog ritma, pevačica narodne muzike nezaboravnog glasa Usnija Redžepova, sahranjena je u nedelju u podne na groblju Butel u njenom rodnom Skoplju. Na poslednji, skromni i tihi ispraćaj, došli su samo njeni najbliži - neutešni brat Reško, snaha Emira, rodbina iz Skoplja, pevačice Esma Redžepova, Vaska Jankovska...

Posle opraštanja rodbine, prijatelja i drugova iz detinjstva, kraj kovčega ispred kapele, gde se pred polazak povorke spontano prolomio aplauz, Usnija je sahranjena na muslamanskom delu skopskog groblja Butel, na parceli gde počivaju njeni najbliži. To je bila njena poslednja želja, mada je, kako vele njeni, "toliko bila vezana za Beograd, odakle je dostojanstveno ispraćena u Skoplje".

Sahranjena je, skromno, tiho, uz verski obred, poslednju molitvu i oproštajno slovo imama Ali Berata iz Amdi-pašine džamije iz obližnjeg romskog naselja Šuto Orizari u Skoplju.

- Ostavila nam je Usnija amanet da je pamtimo po pesmi, lepoti, radosti, bez suza, čineći samo dobro, mada smo toliko toga progurali u životu tegobnog, bolnog sve do njenih poslednjih dana i teške patnje - tiho je govorio njen brat Reško.

Na poslednjem ispraćaju Usnije, nije bilo njenih kolega iz Makedonije, nije bilo oproštajnih obraćanja, ni jedne jedine reči poslednjeg pozdrava. Od zvaničnika na pogreb je jedino stigao Nedžad Mustafa, ministar bez portfelja u Vladi Makedonije iz redova Romske stranke.

- Svi smo tužni, saosećamo sa njenom rodbinom, najbližima, ali ostaće njena njena pesma, neponovljiva harizma, nezaboravan lik, vedrina, stas i glas prekrasne žene i dobrog čoveka, velikog humaniste, kakav se više neće roditi - istakla je Vaska Jankovska koja je, širom sveta pronela romsku pesmu sa orkestrom Gorana Bregovića.

- Koliki je trag ostavila u kulturi, pesmi i humanitarnim angažmanom teško je opisati.
Zaslužila je, kako je rekla, da joj se na poslednjem ispraćaju jednim cvetom pokloni i neko od zvaničnika iz resora kulture.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

05.10.2015 10:15

Ostale su njene pjesme.

ODGOVORITE
Name

zoom

05.10.2015 10:25

O pesmo moja!

ODGOVORITE
Name

Usnija

05.10.2015 20:38

Ona je krocila u vjecnost. Nju nikad nece zaboraviti niti ljubitelji pjesme, a niti muzicki arhivi. Nisu dosli oni koji ne vole Muslimane. Muslimanka i Romkinja tesko moze skupiti cak i mrtva par Makedonaca,

ODGOVORITE
Name

suština

06.10.2015 13:47

Tuga je moja golema,dva su me bola, dva me bola bolela, Rasule se kose moje, raspuklo se srce moje, a tebe nema da bolujemo oboje...Veliki, jedan za drugim, odlaze, medju njima i Usnija, a mi ostajemo, a ne znamo da živimo...Poslednji pozdrav pjevačici jedinstvenog glasa.

ODGOVORITE