Grade tunel ispod Ade?

Nacrt novog generalnog urbanističkog plana predviđa nekoliko veoma ambicioznih projekata. Planirana saobraćajnica bi trebalo da prođe skoro po sredini Savskog jezera.

Srbija 03.10.2015 | 08:10
Grade tunel ispod Ade?

Prema predlogu nacrta novog Generalnog urbanističkog plana (GUP), na teritoriji Beograda planirano je desetak velikih građevinskih projekata koji će rasteretiti saobraćaj u prestonici, a najveća atrakcija trebalo bi da bude saobraćajni tunel ispod Ade Ciganlije!

Magistrala T6 protezala bi se od Severne tangente, od Pupinovog mosta, preko Zemuna i Novog Beograda, do Čukarice. Novobeogradska Ulica dr Ivana Ribara, podzemnim tunelom ispod Ade Ciganlije, bila bi spojena sa Čukaricom. Saobraćajnica bi se nadovezala na Ulicu maršala Tolbuhina, kod nadvožnjaka kojim se "preskače" Savska magistrala, gde je planirana i nova saobraćajna petlja.

Ukoliko budu obezbeđena finansijska sredstva, planiran je i most na Savi, između Brankovog i Gazele, kao i dve kapitalne saobraćajnice koje će spojiti obale Dunava kod Ade huje i Vinče. A da bi se završio Unutrašnji magistralni prsten (UMP), moraće i da se probije tunel ispod Topčiderskog brda, kako bi se povezao Most na Adi sa Autokomandom.

Zbog izgradnje Severne tangente, gotovo je izvesno da će Beograd jednog dana morati da izgradi most preko Dunava, kojim bi se povezali Karaburma i palilulsko naselje Zaga Malivuk, u kojem se nalazi Pančevački put. Pored starog, izgradio bi se i novi Avalski put, koji bi se protezao od Kumodraške ulice do Belog Potoka.

Ukoliko se, kako je planirano do Nove godine, izglasa ovakav nacrt Generalnog urbanističkog plana, ostavlja se prostor, pravna osnova, da se, u nekom budućem vremenu, kada država i grad budu imali novca, i realizuje.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar