Britanija sprema ono što "ne smije" SAD

Troškovi rada u Britaniji su u drugom kvartalu porasli po najbržoj stopi za više od dve godine, pokazali su objavljeni podaci.

Svijet 02.10.2015 | 10:45
Britanija sprema ono što "ne smije" SAD

To je povećalo izglede da će centralna banka Engleske (BoE) uskoro podići kamatne stope.

BoE je saopštila da pomno prati jedinične troškove rada - odnos između plata i produktivnosti - budući da razmatra prvo podizanje troškova zaduživanja u poslednjih sedam godina, prenosi Rojters.

Produktivnost je, takođe, porasla u drugom kvartalu, i to po najbržoj stopi rasta za poslednje četiri godine, ali se zadržala ispod pretkriznog proseka.

Jedinični troškovi rada su u drugom kvartalu porasli 2,2 odsto u odnosu na isti kvartal lani, što je najveća godišnja stopa rasta od kraja 2012. godine, saopštila je britanska statistička kancelarija, dodajući da su u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal, troškovi rada porasli 0,5 odsto.

Prema rečima zamenika guvernera BoE Bena Broadbenta, potrebno je da jedinični troškovi rada porastu po većoj stopi od 2,0 odsto kako bi se dostigla zacrtana inflacija.

Sa druge strane, produktivnost rada, merena BDP-om po času, porasla je po najvišoj kvartalnoj stopi rasta od sredine 2011. godine, i najbržim godišnjim tempom od kraja 2013. godine, saopštila je statistička kancelarija.

BDP po času rada porastao je u periodu april-jun na kvartalnom nivou 0,9 odsto, i 1,3 odsto u odnosu na drugi kvartal lani, navodi Rojters.

Komentari / 0

Ostavite komentar