"Srbija tokom krize impresivna"

Srbija se ponela impresivno tokom migrantske krize i ima velike šanse za otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji do kraja godine, izjavio je za Tanjug Kristijan Danijelson, generalni direktor u Direktoratu Evropske Komisije za proširenje.

Srbija 29.09.2015 | 14:00
"Srbija tokom krize impresivna"

Kristijan Danijelson istakao je da je Srbija napredovala i rekao da se to vidi u dijalogu sa Prištinom i u reformi pravosuđa.

"Srbija je ostvarila znatan napredak u teškim pripremama za otvaranje nekoliko poglavlja, a videli smo i napredak u dijalogu sa Prištinom i u reformi pravosuđa, koja je ključna za otvaranje poglavlja 23 i 24", rekao je Danijelson, koji dolazi u Beograd radi učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Istakao je da sve to čini vrlo verovatnim otvaranje prvih poglavlja do kraja godine.

Evropski zvaničnik kaže da se raduje učešću na Forumu, koji sutra počinje u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i partnerskih NVO, a na kojem će govoriti na panelu posvećenom Berlinskom procesu i procesu proširenja.

"Biće to prilika da se sretnu mnogi ljudi, koji se sa različitih aspekata bave Zapadnim Balkanom i da se čuju nove ideje i procene situacije", kaže Danijelson.

Smatra da migrantska kriza neće uticati na proces proširenja, i pored tenzija koje je izazvala u regionu, a naročito u trouglu Beograd–Zagreb–Budimpešta.

"To je izazov za sve nas, i za Srbiju i za region, za EU i za zemlje prve linije, kao što su Turska, Liban i Jordan", rekao je Danijelson.

Reakcija Srbije na situaciju u kojoj se našla kada je veliki broj migranata ušao u nju na putu ka članicama EU bila je impresivna, istakao je evropski funkcioner.

Dodaje da će zajednička konferencija ministara iz EU i sa Zapadnog Balkana, zakazana za 8. oktobar u Luksemburgu, predstavljati priliku za nastavak zajedničkog rada na rešavanju krize.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

brle

29.09.2015 20:34

Svaka vucibatina odredjuje ko ce i kada uci u Evropu. Evropa suplja kao vreca za krompir.

ODGOVORITE