Voda na Marsu, da li ima i života?

NASA je juče zvanično saopštila da je pronašla vodu na Marsu. Da li to znači da na Crvenoj planeti možda ima života?

Svijet 29.09.2015 | 12:00
Voda na Marsu, da li ima i života?

Tečna voda na Marsu čvrsto je vezana za kristale soli, što znači da NASA ni u kom slučaju nije pronašla jezero ili potok na Marsu.

Na Zemlji, svuda gde ima tečne vode, ima i života. Međutim, na površini Marsa temperature su tako ekstremne, a nivo kosmičke radijacije visok, da se većina velikih složenih molekula potrebnih za stvaranje jedinjenja ključnih za žive organizme, raspada pod njenim uticajem.

Osim toga, voda na Marsu se samo povremeno javlja u tečnom obliku, što nije dovoljno za opstanak bilo kojih živih stvorenja.

Ipak, ako vode ima dovoljno, to bi moglo da obezbedi opstanak ljudskih kolonija na Marsu. Ne samo da bi voda mogla da se ekstrahuje iz tla, nego bi mogla da se koristi i u pravljenju raketnog goriva za povratak na Zemlju.

Naučnici su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom koji možete videti ispod.

Na njemu je uočljivo kako je gornji deo planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom letnjih meseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svetloj boji na dnu planine u stvari označava mesto do kog je voda tekla.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih meseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je Nasina letelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti verovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kl

29.09.2015 12:10

I da pošaljemo sve ove naše političare tamo i da se nikad ne vrate !

ODGOVORITE
Name

vss

29.09.2015 12:23

Kakav život na marsu, to su gluposti! Koja je temperatura tamo, šta se može uzgojiti i jesti tamo. Amerikanci samo lansiraju gluposti oko kojih se narod zabavi.

ODGOVORITE
Name

Михаило М

29.09.2015 14:45

Да на Марсу има воде први су открили руски научници још прије неколико година, а Aмериканци по старом обичају само сакупљају и затим преуређење објављују туђа открића и сазнања као своја!

ODGOVORITE
Name

Gile

29.09.2015 17:25

Bolje da ima nafte .

ODGOVORITE