Đoković: Kada ne ide, sjetim se ko sam i odakle dolazim

Često kad se nađem u teškim trenucima u meču, kada nije sve idealno, prisetim se ko sam, odakle dolazim i gde idem, otkrio je Novak Đoković mladim srpskim teniserima. Kada imate taj unutrašnji mir i samouverenost, možete da sprovedete šta god poželite na terenu, rekao je najbolji teniser sveta.

Srbija 28.09.2015 | 18:00
Đoković: Kada ne ide, sjetim se ko sam i odakle dolazim

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, u razgovoru sa mladim srpskim teniserima, otkrio je da je prvi put poželeo da uzme reket u ruke kada je na televiziji video legendarnog Amerikanca Pita Samprasa kako osvaja jednu od sedam titula na Vimbldonu.

"Krenuo sam iz čiste emocije, jer sam gledao meč na televiziji. Igrao je Pit Sampras, osvojio je tada vimbldonsku titulu. Nikad nisam ranije video ni lopticu, ni teren, ali me je to zaintrigiralo. Zamolio sam oca da mi kupi reket i tako je sve krenulo", rekao je Đoković u razgovoru sa mladim igračima, koji je organizovao Teniski savez Srbije.

On je budućim teniserima poručio da moraju da znaju ko su i odakle dolaze i budu po nečemu prepoznatljivi.

"Često kad se nađem u teškim trenucima u meču, kada nije sve idealno, podsetim se toga. Prisetim se ko sam ja u stvari, zašto sam teniser, gde ja idem. To su ključne stvari koje bi svako od vas trebalo da postavi, u momentima kad stasavate, izgrađujete karakter, prolazite kroz pubertet. Kada imate taj unutrašnji mir i samouverenost, možete da sprovedete šta god poželite na terenu", objasnio je 28-godišnji teniser.

U životu je sve moguće, ako stvarno verujete u to, ako poštujete i izgrađujete karakter u odnosu na prave životne vrednosti, na koje vas upućuju vaši roditelji i porodica, koja je stub svega, istakao je Đoković.

Novak je mladim teniserima rekao da uvek poštuju rivala, uprkos borbi nerava, pozitivnih i negativnih emocija na terenu. Tom prilikom prisetio se ovogodišnjeg finala Rolan Garosa, koje je izgubio od Švajcarca Stana Vavrinke.

"Kada smo završili finale koje sam izgubio, prišli smo jedan drugom i zagrlili se. Igrao sam dvadesetak grend slem finala i nijednom posle meča nije bilo takvo pozdravljanje. Emocija koju sam doživeo na ceremoniji je bila takva da je nikad pre nisam proživeo. Nas dvojica smo prijatelji van terena, iako smo rivali, iako se borimo za jedan od najprestižnijih turnira na svetu", rekao je Đoković.

Govoreći o osnovnim principima, kojih se moraju pridržavati na putu ka vrhu svetskog profesionalnog tenisa, Đoković je kao najvažniju stvar istakao ljubav prema tenisu.

"Strast koju osećate ne samo kada idete na turnire, već i na treninge, svaki put kada treba da udarite tenisku lopticu. Zadovoljstvo koje vam to pričinjava treba da vam bude glavni izvor snage i volje da igrate ovaj sport", kazao je on.

Đoković je otkrio način na koji se prevazilazi trema, strah i pojačane emocije prilikom važnih mečeva, kroz koje prolazi svaki igrač.

"To se radi strpljenjem, verom u sebe i u svoje sposobnosti, fokusiranjem na suštinu i početak vaših karijera i na pitanje zbog čega ste počeli da se bavite tenisom, a to je zbog toga što ste sami to želeli. Roditelji su žrtvovali dosta toga da biste živeli svoj san i igrali tenis. Volite ga, iz te iskrene emocije ste krenuli sa treninzima. Isto je bilo i u mom slučaju", zaključio je Đoković.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar