Tači pravi vojsku!

Usred ključne faze dijaloga sa Beogradom i bez dozvole kosovskih Srba, Hašim Tači i Isa Mustafa su odlučili da formiraju svoju vojsku.

Srbija 19.09.2015 | 08:00
Tači pravi vojsku!

Ona bi nastala iz Bezbednosnih snaga Kosova koje su sada nadležne za civilnu zaštitu i nemaju teško naoružanje.

Kosovo će imati svoje oružane snage i za to smo dobili podršku NATO - rekao je kosovski šef diplomatije Tači.

On i premijer Mustafa spremili su tajni plan transformacije BSK u vojsku izmenama postojećih zakona, za šta je potrebna samo prosta većina u parlamentu. To je način da se zaobiđe Srpska lista, jer za formiranje vojske putem izmena Ustava Kosova bili bi neophodni glasovi Srba.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, savetuje kosovske Albance da umesto o vojsci razmišljaju o novim školama, univerzitetima i radnim mestima za sve koji žive na Kosovu.

U vremenu u kojem svi želimo mir i sigurnost i govorimo o pomirenju, kome su potrebne nove vojske na Balkanu? Zar nije bilo dovoljno oružja, ratova i stradanja? - kaže Đurić za “Blic”.

Predsednik Odbora za KiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun veruje da Priština pokušava da zaobiđe Srbe.

- Rezolucija 1244 jasno kaže da tamo ne mogu da postoje nikakve oružane formacije, osim međunarodnih, pa ni Srbija na to ne može pristati. Vlast u Prištini, suočena sa formiranjem Zajednice srpskih opština i Suda za zločine OVK, pokušava da kompenzuje gubitke - kaže Drecun.

On smatra da vlada u Prištini zaista ima podršku NATO za ovu odluku.
Međutim, kako kažu “Blicovi” izvori na Kosovu, sve glasnije se šuška da Hašim Tači paralelno radi na razbijanju Srpske liste, odnosno da pokušava da se s predsednikom te liste Aleksandrom Jablanovićem dogovori o trgovini - da Jablanović i njemu lojalni poslanici podrže formiranje vojske i promenu Ustava Kosova, a da zauzvrat dobiju sigurna mesta u vlasti.

Komentar Jablanovića juče nismo uspeli da dobijemo.

General bez vojne škole
Komandant BSK je Rahman Rama, general bez formalnog vojnog obrazovanja i nekadašnji pripadnik OVK. Kako stoji u njegovoj zvaničnoj biografiji, Rama (45) je prošle godine završio studije međunarodnog menadžmenta u Prištini, a pohađao je oficirske kurseve pod okriljem NATO. Rama kaže da tečno govori engleski i srpski jezik.

Amerikanci ih finansiraju
Godišnji budžet Bezbednosnih snaga Kosova iznosi nešto manje od 43 miliona evra. Prema podacima sa sajta BSK, ova formacija se uglavnom finansira iz budžeta Kosova, ali ima i donatore, a najznačajniji su američki kontingent Kfora i NATO. Među zemljama u kojima se pripadnici BSK obučavaju su SAD, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Turska i Švedska.

IIzvor: Blic

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Михаило М

19.09.2015 06:53

Србија жели са свим земљама да има добре односе што оне са правом схватају као слабост и немоћ Србије, а не као њезину јачину и врлину!

ODGOVORITE
Name

re Mihailo M.

19.09.2015 08:23

Takva su vremena danas.Brine se o svim vrstama zivotinja o svakom insektu i mravinjaku dok ljudska vrsta ,navodno,treba da se smanji za trecinu.Dobrocudnost i spremnost na iskrenu saradnju se ne smatra vrlinom.

Name

Re mihailo

19.09.2015 11:54

Jaka ti vrlina kad ti parčaju zemlju komad po komad. To treba dići vojsku pobiti govna i gotova stvar, pa makar nam to bila i mana.

Name

mrka kapa

19.09.2015 09:13

Ugled Srbije je u Americi porastao..lupi Vucic !!! Boze sacuvaj !

ODGOVORITE
Name

somborac

19.09.2015 10:47

Treba Kosovo priznati i utvrditi granicu dok se nisu rasirili do Beograda.

ODGOVORITE
Name

herc

19.09.2015 11:42

Sa Šiptarima-Albancima nikada neće biti mira dok smo mi ovakvi kakvi jesmo.Primamo ih u naše gradove oni dovode svakim danom svoje ljude i tako se šire.Otvaraju svoje biznise , finansiraju svoje organizacije sve sa naših leđa.

Name

Ratko

19.09.2015 12:02

To znaci da Srbija nema suverenitet na svojoj teritoriji i nije drzava.

ODGOVORITE
Name

smederevo

19.09.2015 13:12

a kada je bila ???