EP: Ništa od borbe za zlato! Srbi sa Francuskom za bronzu!

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da plasira u finale Evropskog prvenstva, jer je u polufinalu izgubila od Litvanije sa 64:67. Ovaj poraz onemogućio je da se "orlovi", koji će za bronzu igrati protiv domaćina, Francuske, u nedelju od 14 sati, direktno kvalifikuju na Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru, već će to morati da pokušaju preko kvalifikacionog turnira. Na njemu će, od 5. do 11. jula 2016, biti doneta odluka o tome koje će tri dodatne ekipe steći pravo da nastupe na olimpijskim nadmetanjima.

Košarka 18.09.2015 | 23:15
EP: Ništa od borbe za zlato! Srbi sa Francuskom za bronzu!

Pred početak meča postavljalo se pitanje ko će izaći kao pobednik iz tri važna duela, Teodosić - Kalnijetis, Kalinić - Mačijulis i Raduljica - Valančijunas. Ali, da bi bilo koji individualni duel bio istaknut u prvi plan, mora poput kuće - da ima temelje. Temelji su, u kolektivnim spotovima, upravo u kolektivitetu. U zajedništvu. I, kada se zajedno stegnu zubi, pobeđuje se. Kada zajedno ne ide, onda se gubi. A nije išlo našima. Baš nije išlo. Ne toliko zbog briljiranja litvanske odbrane, a bilo je tu grubih nasrtaja, nije da nije. Već, kada se nekome desi da četiri minuta ne da ni poen, pa onda tri, pa onda opet četiri, a pred kraj i čitavih pet, dakle - kada neko 16 minuta od 40 odigranih ne da ni poen, teško da će pobediti i slabiju ekipu od Litvanije, a ne vice-šampiona Evrope.

Ni sam početak nije obećavao. Kao u životu, natrči se na neke neočekivane prepreke, pa se padne. Uspešan je onaj ko ustane, iz pada nauči nešto o sebi, a i o prepreci, pa krene dalje. Mi smo, u polufinalu, najpre padali zbog čestih prekršaja, koji su nam prekidali akcije bez da smo raširili krila. Mačijulis je, na krilima glasne litvanske podrške sa tribina u Lilu, počeo da pogađa, a našu petorku (Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Kuzmić) šut nije služio. Zapravo, puna četiri minuta su prošla otkako su "orlovi" poveli sa 7:4 pre nego što su sledeći put dali koš. U međuvremenu su Litvanci dali deset u nizu.

A onda, tajmaut. Ostaje tajna šta je Đorđević tada rekao igračima, ali oni su se vratili na parket drugačiji. "Grizli" su. Nije ih više bilo strah da li će promašiti šut, niti su se nervirali što je rival pogađao skoro sve što je hteo. Pogodio je najpre Bjelica. Pa se nadovezale "rezerve", Bogdanović i Nedović. Razlika je počela da se smanjuje, ali...

Tri blokade Valančijunasa. Osam njegovih poena, šest Kalnietisovih i pet Mačijulisovih, doneli su, uz ofanzivne majstorije Kuzminskasa ogromnih 17:28 Litvaniji u trećem minutu druge deonice. Deonice u kojoj upravo tri minuta "orlovi" nisu dali ni poen. Od 13 odigranih, punih sedam je do tada prošlo, a da Srbija nije nijednom ubacila loptu kroz obruč rivala. Premalo za uspeh. Previše za brigu. Taman za tajmaut.

Akcija koja je potom usledila, pri rezultatu 17:28, podsetila je sve koji su to zaboravili, da su naši pobedili sve prethodne rivale. No, ta savršena kretnja lopte oko zone i zakucavanje Raduljice nisu uplašili suparnika. "Pik-en-rol" je omogućavao lagane, skok-šut poene Valančijunasa, koji je "postao dvocifren" do polovine druge četvrtine, a proboji Kuzminskasa nisu iznedrli adekvatan lek u našoj "čovek na čoveka" defanzivi.

Otuda i konstatnih 10, 11 poena razlike za Litvaniju. Otuda i sve veće nerviranje onih kojima su "orlovi" dragi. Otuda i sve veća borba svih tih "orlova". Marković se bacao na parket, među noge rivala, ne bi li osvojio loptu. I osvojiio je. Raduljica se rvao sa sa svojim čuvarima, čak i kada je bilo jasno da su u boljoj poziciji. Promašivali su ceo obruč i Marković i Bogdanović, ali nisu odustajali. Tako se i došlo do "akcije za pet poena", kojom je prepolovljen zaostatak pred kraj druge deonice na 35:30, jer je Marković dao trojku dok je Raduljica bivao fauliran, pa su slobodna bacanja našeg omiljenog "drvoseče", kako su ga prozvali u komšiluku, došla kao melem na rane.

A tek nova doza odbrane. Pa prodor Bogdanovića u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Tek da srca zatrepere. Da ne zaborave na radost. Sasvim dobar podsetnik bio je i semafor, koji je posle serije 9:0 pokazivao sasvim podnošljivih 34:35.

Povratak iz svlačionica ponovo je na videlo doneo "crne minute" naših. Puna četiri nisu dali ni poen, ali su Litvanci takođe delovali veoma, veoma smušeno, pa im je prednost narasla samo do 34:40. Bogdanović je tada nastavio tamo gde je zastao pred kraj prvog poluvremena. Prvo jedno krunisanje lepe timske akcije, onda trojka, pa kada su se na to nadovezali i Raduljičini poeni sa linije penala, Srbija je na isteku 25. minuta povela sa 41:40. I, kada su Litvanci poželeli da što pre uzvrate, da se trgnu, iznenadi presing ih je potpuno zbunio. Ta oduzeta lopta, pa odmah asistencija Nedovića za Markovića, uvećali su prednost, ne i preciznost. Za devet minuta treće četvrtine, naši su pogodili samo tri od 15 šuteva, pa je samo velika srčanost na svojoj polovini terena onemogućavala da Litvanci ponovo ostvare veliku razliku. Ipak, posle osam uzastopnih poena, sa "+5" su ušli u četvrtu četvrtinu.

Strepelo se tada. Kako i ne bi. Trojke smo šutirali 4/24 u prvih trideset minuta. Iz igre, ukupno, pomalo tužnih 15/48. Litvanci su ostvarili za 50% više skokova od nas (33 naspram 22), imali šest blokada... Ali, utisak je bio nešto sasvim drugo: Litvanija se nije mnogo pitala. Jer, koliko god ona vodila, "orlovi" su bili ti koji su odlučivali o svojoj sudbini. A oni su, računajući i kraj treće deonice, "spojili" čak pet minuta bez poena, pa je Litvanija uz seriju 12:0 povela sa velikih 43:52.

Tada je krenuo poslednji juriš naših. Erceg je proigrao Nedovića, pa je usledio pogodak. Pogodio je i, u košgeterskom smislu pomalo "zaboravljeni", Bjelica, i to trojku. Erceg se isprva mučio sa slobodnim bacanjima, ali je ubacio tri od četiri, za prilazak na 53:54, kada je semafor pokazao da je ostalo nepunih šest minuta do kraja.

To što su naši naterali opasnog Valančijunasa na četvrtu ličnu grešku - nije usporilo njegove saigrače. To što su naši igrali fanatično u odbrani, gde je čak i plejmejker Marković ostvarivao blokade, nije razgoropadilo napad "orlova". Posle duže vremena, selektor Đorđević je u igru vratio Kalinića, a i nešto kraće odmorenog Teodosića. Ipak, litvanskih "+4" sa kojima se ušlo u završna tri minuta, nije bio takav udarac za naše kao dosuđen prekršaj Bogdanoviću, koji je blokirao Mačijulisa u pokušaju polaganja. Šta su sudije tu videle, pravo je pitanje, no semafor je pokazao 57:63, ali i samo 2:20 do kraja. Zonska odbrana 2-3 tada je potpuno omela igru rivala, a pogoci Bjelice i Teodosića sa linije penala primakli su "orlove" na 61:63. Ipak, kada se krenulo po izjednačenje, njih dvojica nisu najsrećnije izveli akciju, pa je usledio promašaj novog NBA igrača, te prekršaj nad preciznim Seibutisom. On je na 23,6 sekundi pre kraja sa linije penala doneo 61:65, šokantnih sami po sebi. A šokantno je bilo i kako je Teodosiću bežala lopta kada je krenuo da je vodi ka suparničkoj polovini, a kako je onda iz potpuno nesvakidašnjeg položaja tela ubacio trojku.

Usledilo je plansko fauliranje rivala koji je vodio, a i pored toga što je Seibutis pogodio samo prvo slobodno bacanja, odgovor nije bio adekvatan. Bogdanović je krenuo u prodor, okliznuo se između dva koraka, posle čega je ostalo premalo vremena da se na dodatni poen Litvanaca odgovori.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zero

18.09.2015 21:28

Hajd ba,pa i 3 il 4 mjesto je realno gledajuci uspjeh.

ODGOVORITE
Name

re

19.09.2015 06:02

3-4 koeficient ti je realno uspjeh.

Name

BL

19.09.2015 06:23

Izgleda policija ih zaustavila?????????

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

19.09.2015 07:48

Loše odigrana utakmica u pogrešnom trenutku,vjerujem da Srbija ovako više odigrati neće bar 3-4 godine i ono što niko možda nije ukapirao a to je da se ispostavilo ključnim to što mi nemamo centra,jer bobi zbog zabrane ne može da igra a Raduljica nije onaj isti od prošle godine jer čovjek nije cjelu godinu faktički igrao e to se nama razbilo o glavu jer imati preko 40 izgubljenih tj. ne uhvatiti toliko lopti pod obričem dobro smo i prošli...mislim da ćemo biti 4. jer će frncuzi se morati probuditi iz razočarenja kao i mi samo što će protiv nas biti i oko 27 000 navijača.

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

19.09.2015 08:06

Žao mi je vas, realno ste bolji od Litavnije, samo što vas šut nije išao, a pokazali ste da ste bolji od Španije.

ODGOVORITE