LE: Najzad! Partizan pobijedio AZ sa 3:2!

Fudbaleri Partizana radovali su se u Ligi Evrope prvi put posle šest godina i na startu L grupe savladali AZ Alkmar na svom terenu sa 3:2 (2:1). Junak crno-belih bio je dvostruki strelac Abubakar Oumaru, pobedu je "pečatirao" Andrija Živković u 89. minutu.

Fudbal 17.09.2015 | 23:15
LE: Najzad! Partizan pobijedio AZ sa 3:2!

Ništa u Humskoj nije izgledalo kao da se igra evropska utakmica, a davno je bila 2009. kada je na istom mestu pao Šahtjor iz Donjecka. Tada su se navijači srpskog šampiona poslednji put radovali u Evropi.

Na tribinama je bilo tek oko 10.000 navijača, karte su se prodavale ispod cene, a pojedini navijači su se više trudili da zvižde Baboviću, nego da podrže izabranike Zorana Milinkovića.

Oni koji nisu došli na stadion, propustili su prvi trijumf Partizana u Ligi Evrope posle šest godina u režiji zlatnog "orlića" Andrije Živkovića i egzekutora Abubakara Oumarua.

Crno-beli su u prvom poluvremenu potpuno nadigrali goste iz Holandije koji su do pogotka došli iz jedine šanse. Uvodni trenuci su protekli bez većih uzbuđenja i bez šuteva ka golu, da bi erupcija oduševljenja usledila u 11. minutu - Živković je iz kornera sa leve strane pronašao Oumarua koji je nadvisio čuvare i glavom zakucao loptu u mrežu za 1:0!

AZ se polako oslobađao pritiska i po isteku pola sata igre došao do poravnanja, takođe iz prekida. Van der Linden je centrirao sa leve strane na drugu stativu, tamo je Jansen vratio loptu glavom u sredinu, gde ju je loše zakačio Jevtović i ona je došla do Van der Lindena kome nije bilo teško da iz peterca zatrese mrežu Živkovića za 1:1.

Taj rezultat je bio na snazi tek pet minuta, jer su crno-beli opet zasluženo poveli, sa gotovo istim akterima u glavnim ulogama. Andrija Živković je izbacio Vulićevića na desnoj strani odakle je bek Partizana centrirao za Abubakara, a on je iz prve pogodio donji levi ugao za 2:1 i ovacije sa tribina.

Novih uzbuđenja do poluvremena nije bilo, nastavak je počeo dobrom akcijom u kojoj je ipak Šaponjića zaustavio Brežančić, dok je AZ zapretio tek u 61. minutu, pošto je Jansen bio zaboravljen na ivici peterca. Iz prve, šutirao je preko prečke, dok se malo kasnije istakao Živko Živković sprečivši izjednačenje dobrom intervencijom, kada je defanzivcima umakao Guveleuv.

Kada je došlo vreme za izmene, Milinković je osvežio napad uvođenjem Božinova umesto Šaponjića, malo kasnije je ovacije dobio Oumaru kada je na teren kročio Ilić, a u međuvremenu je Partizanu put do pobede olakšao Huperts dobio crveni karton zbog neopreznog starta.

Za kraj crno-bele večeri pobrinuo se Andrija Živković potvrdom pobede, u 89. je rutinski matirao Rošea na pas Saše Ilića, no zbog nesmotrenosti odbrane, trijumf je bio minimalan. Olako izgubljena lopta došla je do Henriksena, Norvežanin je sa 20-ak metara neodbranjivo šutirao u donji ugao, ali nije pokvario slavlje u Humskoj.

Partizan - AZ Alkmar 3:2 (2:1)
(Oumaru 11, 40, Živković 89 - Van der Linden 34, Henriksen 90+3)

Stadion: Partizan. Gledalaca: Oko 12.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Partizan: Ž. Živković, Vulićević, Balažic, Fabrisio, Leković, Jevtović, Babović, Brašanac, A. Živković (od 90. Ninković), Oumaru (od 83. Ilić), Šaponjić (od 66. Božinov).

AZ Alkmar: Roše, Johanson, Guveleuv, Van der Linden, Brežančić, Van Overem (od 63. Souza), Henriksen, Rienstra, Haje (od 73. Tanković), Huperts, Jansen (od 73. Muren).

Komentari / 0

Ostavite komentar