Varufakis: Evropa "otire noge" o Grčku

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis posavetovao je lidera laburista Džeremija Korbina kako da obezbedi sigurnu budućnost Velikoj Britaniji.

Svijet 17.09.2015 | 10:40
Varufakis: Evropa "otire noge" o Grčku

U toj budućnosti, kaže Varufakis, ne bi trebalo da bude mesta za nepravednu kapitalističku "kazino ekonomiju“.

Glavna misao koju bih želeo da im prenesem: ne plašite se medijskih pokušaja da vas omalovaže. Sistemski mediji će pokušati da vas rastrgnu na komade, ali vi treba da im odgovarate razumnim argumentima, sa strašću, sa smislom za humor, ne zaboravljajući sopsteveno dostojanstvo“, izjavio je Varufakis.

On je naveo da se političa i ekonomska situacija u Velikoj Britaniji mnogo razlikuje od grčke.

“Stvar nije samo u tome da je britanska ekonomija mnogo jača od grčke. Stvar je u tome da se jedna zemlja nalazi u evrozoni, a druga ne. Zato britanska vlada, nezavisno od toga koja partija dođe na vlasti, ima određeni suverenitet i određenu slobodu, koje nema ni u jednoj od zemalja evrozone“, naglasio je bivši ministar ekonomije.

Prema njegovim rečima, već pet godina Grčka se nalazi u velikoj depresiji i situacija se samo pogoršava.

“ECB, Evropska komisija, MMF i ostali — nameću nam dodatna skraćivanja, pretvarajući veliku depresiju u ogromnu“, dodao je Varufakis.

Prema mišljenju političara, ove institucije mogu da “otiru noge“ o Grčku zahvaljujući strukturi evrozone, kao i mogućnosti da u svakom trenutku zatvore banke.

“Njima je trebalo da pokažu narodima drugih zemalja — Španije, Italije, Portugalije, Irske, pa i Francuske - ”ko se usudite da izaberete vladu koja će ustati protiv nas, mi ćemo vas ugušiti“, izjavio je on.

Govoreći o svom odnosu prema UN, da li je organizacija mogla da preduzme nešto u vezi sa ekonomskom krizom u Grčkoj, Varufakis je rekao da su UN oslabljene postupcima nekih njenih članica koje bez dozvole vrše bombardovanja zemalja.

“Dobar primer za to je bombardovanje Jugoslavije. Evropske zemlje su počele da bombarduju bez rasprave u UN po ovom pitanju. Invazija Iraka je još više pogoršala situaciju.

Ako se bude nastavilo izvlačenje poda ispod nogu UN, ne može se optuživati za preveliku slabost i nesposobnost da ispunjava svoje zadatke“, rekao je Janis Varufakis.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar