Česi dobri, ali - Srbi su u polufinalu!

Srbija je u polufinalu Eurobasketa! Vicešampioni sveta slomili su otpor košarkaša Češke sa 89:75 uz sjajne partije Miloša Teodosića i Zorana Ercega, a za finale će igrati protiv Italije ili Litvanije (sreda, 21.00). 

Košarka 16.09.2015 | 20:19
Česi dobri, ali - Srbi su u polufinalu!

Razlika između prvaka i šampiona često se ogleda u pratećim osobinama koje krase ove druge osim zauzimanja postolja, a koje "orlovi" imaju. Na putu do polufinala Eurobasketa, nisu potcenjivali nikog, pa nisu želeli ni da to čine sa Česima, iako im je uloga favorita pripala bez dileme, a pravi pristup doneo je željeni rezultat.

Ponekad je najteže igrati protiv timova koji igraju bez bilo kakvog pritiska i koji su uspeh već ostvarili, tako je bilo sa četvrtfinalnim rivalima izabranika Aleksandra Đorđevića. Od početka su u svakom trenutku pariranja vicešampionima sveta, uživali, dok im je to bilo omogućeno.

Prvi međusobni duel Srba i Čeha, a dosta preplitanja - Jan Veseli uspon karijere duguje Partizanu, drugi lider Blejk Šilb je deo karijere proveo u Crvenoj zvezdi, selektor Ronen Ginzburg bazirao je igru na njima i isplatilo se tokom celog turnira, sada i tokom dobrog dela meča.

Šilb je najviše problema zadavao nanizavši startnih osam poena za 5:12, Teodosić je razigravao "orlove", što ipak nije bilo dovoljno da se preokrene protiv rasterećenih protivnika.

Previše lakih poena dozvoljeno je Češkoj, Aleksandar Đorđević je tražio agresivniju odbranu pri tajm-autu, da bi se za bolju ofanzivu pobrinuli trojkaški raspoloženi Erceg i Miroslav Raduljica. Štaviše, čak je sebi jednom "asistirao" promašenim slobodnim bacanjem posle kog je prvi došao do lopte i zakucao uz ovacije srpskog dela publike u Lilu.

No, ulaska u mirniji tok nije bilo za Srbiju, poluvreme su obeležili i dueli bivših saigrača iz Fenerbahčea, Veselog i Bjelice, ritam nosilaca igre ispratio je i Hruban trojkom za 36:36 u 17. minutu, a za kraj poluvremena pri vođstvu "orlova" (45:42), Bogdan Bogdanović rampom je zaustavio Jelineka pri šutu za tri u poslednjoj sekundi.

Mali problem za naš tim bila su tri rana faula Stefana Markovića, ali je tandem Teodosić - Raduljica u napadu odlično funkcionisao i išlo se ka ivici dvocifrenoj prednosti, konačno probijenoj u 27. minutu (63:53).

Dirigovao je Teo i ka rekordu po asistencijama na meču Eurobasketa, podigao je i efikasnost pod faulom za 74:64, zabeležio i dugo čekani 14. pas za poene, a malo se rizikovalo igrom bez centra, pošto je Raduljica napravio četvrtu ličnu grešku.

To nije bio problem za Bjelicu i Ercega, kontrolisali su reket, a spektakularne trojke Bjelice i Bogdanovića trasirale su put ka polufinalu sa velikih +15 samo dva minuta pre kraja.

Ništa Česi nisu uspeli učiniti u ta poslednja dva minuta, tako da je meč završen rezultatom 89:75 u korist Srbije.

Bravo momci i - idemo dalje!

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Gradska

16.09.2015 18:35

Bog je uz Srbe

ODGOVORITE
Name

Bosanac

16.09.2015 18:58

Bilo je malo nervozna igra prve tri cetvrtine Ali zato zadnja je bila veoma dobra I zasluzeni prolaz u polufinale. Cestitke Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Julio

16.09.2015 19:00

Bravo,prelijepo,srbija treba biti ponosna na vas,cestitamo i nadamo se finalu i medalji .

ODGOVORITE