"Pružaćemo i dalje vojnu podršku Siriji"

Rusija će nastaviti da pruža vojno-tehničku podršku sirijskom rukovodstvu u borbi protiv prijetnje terorizma, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Svijet 13.09.2015 | 17:40
"Pružaćemo i dalje vojnu podršku Siriji"

"Nesumnjivo, isporuka naoružanja je bilo, ima ga i biće nastavljeno, njih prate ruskih specijalisti koji pomažu odgovarajuće opremanje i obuku za rukovanje tim oružjem", rekao je Lavrov za Prvi kanal ruske TV, prenosi RIA Novosti.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da je Moskva najavljivala da će pomagati sirijskom rukovodstvu, isto kao što pomaže Iraku i rukovodstvu drugih zemalja koje se suočavaju sa terorističkom prijetnjom.

"Naša vojno-tehnička saradnja prati upravo te ciljeve", kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, izjavljujući da za sirijskog predsjednika Bašara al Asada nema mjesta u budućnosti Sirije zapadni političari su sebe "satjerali u ćošak" i sada "možda strahuju od gubitka obraza" zbog promjene pozicije.

Lavrov je kazao da bi koalicija protiv Islamske države (IS), koju predvode SAD, bila korisnija kada bi koordinisala svoja dejstva sa sirijskim rukovodstvom.

"Ako je cilj sprečavanje konsolidovanja teritorije Iraka i Sirije kao jezgra kalifata koji je smislila IS, prije svega treba pomagati onima koji na kopnu ratuju protiv bandita - iračkoj vojsci, iračkim Kurdima, sirijskoj vojsci i sirijskim kurdskim ustanicima", kazao je on.

Lavrov je dodao da bi idealna bila koordinacija vazduhoplovnih kapaciteta i kopnene operacija, jer se samo vazdušnim udarima ne može ništa riješiti.

Šef ruske diplomatije je ocijenio da će borba protiv IS biti duga i komplikovana, ali da bez toga nije moguće umiriti region Bliskog istoka.

"Već stotine hiljada kvadratnih kilometara zauzeli su u Iraku i Siriji. Pritom je formirana tamo nekakva kvazi-država, uvode svoje oštre, beskompromisne sisteme, koriste prirodne resurse da bi nastaviti da pothranjuju svoju terorističku djelatnost", kazao je Lavrov.

Dodaje da je IS pustila svoje korijene ne samo u Siriji i Iraku, već i u Libanu, Jemenu, Avganistanu i Libiji, i štampa mape svog kalifata "od Portugala do Pakistana", prenosi TASS.

NN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zulfo

14.09.2015 10:16

Imran Husein , je u poruci za BiH imao pravo !

ODGOVORITE