Nikolić sa papom o izbjeglicama, Kosovu...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Vatikanu sa papom Franjom o izbeglicama, Kosovu, ali i o formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Region 11.09.2015 | 15:20
Nikolić sa papom o izbjeglicama, Kosovu...

Kako je saopštila pres služba Vatikana, jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima su iračke i sirijske izbeglice i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju.

Italijanska agencija ANSA je prenela da je razgovor pape i Nikolića trajao 35 minuta, kao i da je Nikolić papi uručio primerak Dušanovog zakonika i ilustrovanu monografiju srpskih manastira na Kosovu.

Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu takozvane "Republike Kosovo" u Unesko, kao i formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Pres služba predsednika Srbije je ranije najavila da će tokom posete Nikolić uručiti Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice.

Nikolić se danas u Rimu sastao i sa predsednikom Italije, Serđom Matarelom.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

11.09.2015 13:29

Dobar je ovaj Papa al nazalost nista se ne pita...Razuman I daleko posteniji od prethodnika!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

14.09.2015 20:55

Можда је Николић позвао вољеног Папу да посети Србију и обиђе Шумадију. Пара врти где бургиба неће!