USO: Nole maksimalno zapeo protiv Lopesa za 1/2-finale!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković propisno se namučio u četvrtfinalu US Opena i posle velike borbe savladao Felisijana Lopeza sa 6:1, 3:6, 6:3, 7:6(2). Za finale će igrati protiv branioca titule Marina Čilića.

Tenis 09.09.2015 | 07:15
USO: Nole maksimalno zapeo protiv Lopesa za 1/2-finale!

Upravo zbog maratonskog duela između Čilića koji je posle pet setova bio bolji od Žo-Vilfreda Conge, kao i zbog duela sestara Vilijams, koji je pripao Sereni, Nole i Lopez su se našli na terenu tek u 4.20 po našem, odnosno 22.20 po lokalnom vremenu.

Završen je tek sat iza ponoći u Njujorku, Đoković je na iskustvo došao do pobede iako uopšte nije blistao, ali i to je odlika istinskih šampiona. Ujedno je nastavio sjajan niz i od 2007. svake godine došao najmanje do polufinala poslednjeg grend slema u sezoni.

Novaku je takođe pripao i šesti međusobni susret sa Lopezom protiv koga je zadržao maksimalan učinak i tek drugi put izgubio set, ali je morao dobro da se iznoji kako bi trijumfovao.

Što se tiče Đoković, svetski broj jedan je na putu do četvrtfinala redom eliminisao Souzu, Hajder-Maurera i Sepija (sa po 3:0), a kao poslednju prepreku Lopezovog sunarodnika Bautista-Aguta sa 3:1. Sa druge strane, 19. teniser sveta je bio bolji od Basilašvilija, Fiša, Raonića i Nadalovog dželata Fonjinija.

Novak je protiv Lopeza, pre ovog duela, odigrao pet mečeva i slavio svaki put, a samo jednom je ispustio set, 2011. u Dubaiju. Poslednji put su se sastali pre tri godine na mastersu u Šangaju kada je bilo 6:3, 6:3.

Četvrti set:
Pronašao je Lopez opet servis pa su prva tri gema ovog seta prošla prilično brzo bez većih uzbuđenja, a dva su završena sa nulom (1:2).

Novak nikako nije uspevao da ugrozi rivala i posebno se mučio u šestom. Ipak, odličnim servisima spasao je dve brejk lopte i nastavio ritam gem za gem (3:3), ali kao da se muči na terenu.

Razmrdao se malo Đoković kombinacijom bekhend paralele i skraćene forhend dijagonale za 30:30 na servis rivala u 11. gemu. Međutim, Lopez mu i dalje nije dozvolio nijednu brejk priliku i naterao ga drugi put da servira za ostanak u ovom setu, što je Nole brzo učinio za taj-brejk.

I po ko zna koji put u karijeri, kada je bilo najvažnije, znao je šta da uradi - kao da je čuvao dva riterna za kraj, "bacio" ih pod noge protivniku za 4:1 i trasirao sebi put ka trijumfu posle mnogo muka.

Treći set: Novak ne blista, dovoljan rani brejk
Ova deonica počela je odlično za Đokovića, jer je na svoj servis ispustio samo jedan poen i došao do tri vezane brejk šanse. Lopez je najpre sve tri poništio čudesnim servisima, da bi prilikom četvrte napravio duplu servis grešku i bukvalno poklonio brejk svetskom broju jedan za 2:0.

Netipičnim greškama Nole je držao rivala u igri, ali je čuvao prednost tako što ga je naterao da izbaci lopticu u aut i nakon sat i po vremena, pred ponoć poveo sa 4:1. Žestoka borba vodila se u sedmom gemu, Đoković nije blistao i susreo se sa dve vezane brejk lopte, ali je pod najvećim pritiskom odigrao najbolje. Proradio je bekhend i vezao je četiri poena među kojima je bio i maestralan drop-šot za 5:2.

Tako je zakoračio ka osvajanju ovog seta koji je zaokružio impresivnim gemom sa nulom, uz as i odličnu forhend paralelu odmah nakon servisa - 6:3.

Drugi set: Đoković bez rešenja za ubojite servise
Drugi set i gotovo identična slika na terenu u Njujorku, samo sa zamenjenim ulogama. Novak je malo počeo da greši i ispustio je brejk šansu u prvom gemu, a Lopez je zaigrao nešto bolje, što je u kombinaciji bilo dovoljno da oduzme servis svetskom broju jedan za 0:2.

Đoković je uspeo da bez izgubljenog poena smanji na 1:3, ali ne i mnogo više da učini, jer je Španac potpuno opustio ruku, ubojito servirao i sigurno čuvao prednost brejka (2:5). Pored toga je sve češće pogađao u razmenama i iz defanzive, pa Noletu nije pomogao ni fantastičan lob za brejk šansu, a na servis rivala je u tri gema uzeo isto toliko poena.

Iako je imao brejk loptu, glavni sudija u stolici je začinio dramu tako što je ispravio grešku linijskog koja je bila na Novakovu štetu u ključnom devetom gemu i ponovio poen. Imao je još jednu šansu da uzdrma rivala, ali je izabrao loše rešenje na mreži, što je omogućilo Lopezu da drugu priliku asom iskoristi za 3:6.

Prvi set: Novak ekspres
Uvodnih osam minuta bilo je dovoljno da vidimo mnogo toga - brejk šanse na obe strane, od kojih je Đoković svoju iskoristio za 2:0. Najpre se mučio i morao da sačuva servis, da bi zatim Lopez vrlo brzo otkrio kako će igrati.

Ispalio je dva asa zaredom, ali ako ga servis ne bude slušao, teško će moći da parira Novaku, koji je uz pomoć mreže prepolovio zaostatak (15:30). Usledio je sjajan drop-šot iz bekhenda koji Španac nije mogao da stigne, potom je Nole sjajnom ritern paralelom došao do brejk lopte koju je u 2:0 pretvorio Lopezovim pogađanjem mreže posle nešto duže razmene.

Svaki put kada bi Lopez krenuo u prepoznatljiv izlet na mrežu odmah nakon servisa, Đoković bi imao delotvoran odgovor i loptica bi prohujala pored rivala. Tako je bilo i u četvrtom gemu koji je završen duplom servis greškom španskog tenisera za Noletov drugi brejk, koji je impresivno potvrdio sa nulom za velikih 5:0.

Lopez je jedino uspeo da se upiše na semafor u prvom setu, pošto je Novak u razmeni sa osnovne linije strpljivo vrebao grešku suparnika i 10. neiznuđenom došao do set lopte koju je odmah iskoristio za ubedljivih 6:1 posle svega 26 minuta.

Komentari / 0

Ostavite komentar