Čak 127 klinaca uplaćuje penziju

Svaki deseti građanin Srbije štedi u privatnim fondovima. Na spisku se nalazi i 127 tinejdžera. Bolje je sa malim uplatama početi u mladosti, nego sa većim iznosima kasnije.

Srbija 08.09.2015 | 17:00
Čak 127 klinaca uplaćuje penziju

O odlasku u penziju u Srbiji se već razmišlja u dečjem uzrastu. Prema podacima dobrovoljnih penzijskih fondova, čak 127 dece, stare do devet godina, već uplaćuje privatne doprinose. Na njihovim računima sada je 2,33 miliona dinara, odnosno 18.346 dinara "po glavi".

Uz njih, još 227 mladih, uzrasta od 10 do 19 godina, do sada je uštedelo sedam miliona dinara. Doduše, na ove "dečje penzije" prvenstveno misle njihovi roditelji, štedeći novac koji će im, uz uvećanje za prinos, biti dostupan od 58. godine života.

Iako imamo članove koji na vreme misle o sigurnosti svoje dece u budućnosti i za njih uplaćuju penzijske doprinose od njihovog najranijeg uzrasta, češći je slučaj da se roditelji opredeljuju za ovaj vid štednje tek kada su deca završila studije ili se nalaze na početku profesionalne karijere - objašnjava Nataša Marjanović, direktor "Đenerali" društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Ona ističe da u svakom slučaju postoji prostor za razvoj ovog vida štednje za najmlađe, koji, imajući u vidu stanje državnog penzijskog sistema, postaje više neophodnost nego luksuz.

Prema podacima NBS, za privatnu penziju trenutno štedi ukupno 188.990 građana. Toliko njih redovno na svoje račune (ili račune svoje dece) uplaćuje takozvane privatne doprinose.

Do sada je, kroz šest ovih fondova koliko ih posluje u našoj zemlji, ušteđeno više od 25,849 milijardi dinara, koji korisnicima postaju dostupni kada navrše 58. godinu života.

Staro je pravilo da sa štednjom u privatnim penzijskim fondovima treba krenuti na vreme, jer je bolje ako se sa manjim uplatama počne u mladosti, nego se većim iznosima u starijem dobu.

Iako su veće pojedinačne uplate moguće, čak su i stimulisane nižim ulaznim naknadama, suština štednje u penzijskim fondovima je u manjim periodičnim odvajanjima na dug rok - objašnjava Nataša Marjanović.

POLA MILIONA EVRA

"Đenerali bejzik" dobrovoljnog penzijskog fonda izgleda ovako: ako se sa uplatom privatnih doprinosa počne za petogodišnje dete, po 5.000 dinara mesečno, uz pretpostavljeni prinos od 8,5 odsto godišnje, ono bi u uzrastu od 58 godina imalo akumuliranu penziju od 53,4 miliona dinara.

To je, po trenutnom kursu, oko 445.000 evra.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

08.09.2015 19:06

radim sa generalima vec vise od 10 god ali ne u srbiji vec vani I to sto se nudi i obecava u srbiji je naj losija varijant sto generali poseduju Zato predlazem svi koi imaju ili zele da imaju tako nesta pr potpisa dobro prostudirati svaku rec Jer je posle sve kasno

ODGOVORITE