EP: ’'Orlovi'’ lako sa Islandom!

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Island sa 93:64 u trećem kolu grupe B Evropskog prvenstva u Berlinu i obezbedila plasman u drugu fazu.

Košarka 08.09.2015 | 16:20
EP: ’'Orlovi'’ lako sa Islandom!

"Orlovi" vladari Berlina, Srbija deklasirala Island za maksimalni učinak! Trijumfalni marš "orlova" Berlinom se nastavio - košarkaši Srbije deklasirali su Island u 3. kolu Eurobasketa sa 93:64 (24:16, 18:16, 25:16, 26:16), pred duele sa Turskom i Italijom, u sredu i četvrtak od 14.30. 

Poznata je fraza da je najteže igrati unapred dobijene mečeve, što je selektor Aleksandar Đorđević želeo da izbegne u pripremi za okršaj sa borbenim Islanđanima. Šampionske ekipe igraju najbolje i protiv autsajdera, selektor je kao dokazani perfekcionista želeo to i da vidi na terenu uz disciplinu, ali i uz dozu slobode u igri koja donosi magiju. Ovo poslednje, dobio je od Stefana Markovića kome to baš i nije zaštitini znak, ali nikom nije želeo da pokaže kako je opuštanje dozvoljeno.

Upozorenje Srbiji bila je ležerna partija Italijana, jedva su "azuri" izborili pobedu nad timom kome je borbenost do poslednje kapi znoja najjači adut, uz reskiranje sa trojkama. U prvom poluvremenu Islanđani su ubacili tri od čak 17, svaki drugi napad rezultirao je pokušajem iza linije 6,75, a meč je za Srbiju bio idealna prilika da se pojedini igrači razbude.

Pre svega Miroslav Raduljica koji je i dalje oscilirao, Kalinić je pokazao svoju najbolju stranu vrebanjem i efektnom blokadom za Top 5 poteza, a zatim je "cepao" mrežicu Islanđana za najavu ubedljive prednosti, trojkom za 14:7.

Islanđani su u prednosti bili samo na tribinama, kao i do sada na turniru u Berlinu, čije je sporadično navijanje utišao Zoran Erceg na kraju prve deonice. Četiri sekunde bile su dovoljne da Đorđević nacrta napad u kom je trojkom za 24:16 pokazano da Srbija nije tek nedavno naučila da se snalazi u poslednjim sekundama - to je odavno u krvi.

Samo je Nikola Milutinov ostao bez minutaže u ovom periodu igre, a svaka neozbiljnost kažnjavana je ljutnjom selektora. Raduljica je išao iz greške u grešku, Kuzmić je tek u nastavku efektno poentirao zakucavanjem za +10, uz još jednu stvar koju smo čekali, minijature kapitena Miloša Teodosića.

Ipak, posle pauze nastao je dvoipominutni tajac na terenu, nije bilo rešenja pored brze odbrane Islanđana, ali ni oni nisu bili precizni, no dočekane su trojke, prvo Bogdanovića, zatim i Simonović za izvlačenje "recepta" treće četvrtine iz rukava.

I Raduljica se konačno trgao sa nekoliko dobrih poteza, došao je do dvocifrenog učinka, a konačno je došlo i vreme da Milutinov kroči na teren, pri +19. "Orlovi" su na kraju uzdrmali i ratnički mentalitet rivala u pojedinim trenucima, Milutinov je zakucao, Kalinić dodao novu trojku, pa nije bilo mnogo popuštanja do konačnog rezultata, dobre poruke za Turke i Italijane pred međusobni duel.

Komentari / 0

Ostavite komentar