Počinje potraga za srpskim grobnicama

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ove ili naredne sedmice počeće istragu u okolini Đakovice na lokaciji sa posmrtnim ostacima ubijenih Srba, na koju je, prema informacijama u medijima, ukazao jedan Albanac.

Region 07.09.2015 | 14:30
Počinje potraga za srpskim grobnicama

Predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da je ovu informaciju dobio od srpskog tužioca Vladimira Vukčevića sa kojim se danas sastao povodom informacija u medijima da jedan Albanac želi da pokaže lokaciju gdje su sahranjeni posmrtni ostaci Srba.

Spasić je rekao novinarima da je taj Albanac sakupljao kosti ubijenih i sahranio ih na mjestu samo njemu poznatom, te da nije učestvovao u zločinima, niti je pripadnik OVK.

On kaže da porodice traže od tužilaštva da se pronađe lokacija i kazne počinioci zločina, prenijeli su beogradski mediji.

Spasić je naveo da su predstavnici udruženja tražili da se hitno oformi specijalni sud i krenu suđenja i procesuiranje pripadnika i vođa OVK odgovornih za zločine, uključujući i Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Agima Čekua i Fatmira Ljimaja po komandnoj odgovornosti.

U srpskom tužilaštvu su, kako je naveo Spasić, rekli da je sve predato Specijalnom istražnom timu EU i da će rezultati njihovog rada biti vidljivi pred tim sudom.

Spasić je rekao da svi ignorišu srpske žrtve, navodeći da nijedan Albanac nije odgovarao za zločine i da je to za svaku osudu međunarodne zajednice.

Verica Tomanović iz Udruženja kaže da je na sastanku rečeno da će srpsko tužilaštvo raditi intenzivno na procesuiranju mnogih slučajeva, ali i da će specijalni sud za OVK obaviti najveći dio posla.

Ona je istakla da pošteni Albanci koji žele istinu o svojim voljenima treba da im pomognu u rasvjetljavanju sudbine više od 525 ljudi.

Komentari / 0

Ostavite komentar