Rusi raskrinkali američke špijune!

Ruska televizija NTV ekskluzivno je emitovala snimak na kome se vidi kako operativci CIA rade u Moskvi. Posebno je zanimljivo brzo preoblačenje, odnosno maskiranje.

Svijet 06.09.2015 | 17:39
Rusi raskrinkali američke špijune!

Snimak, koji je pravljen od februara do marta ove godine, osim zaposlenih u ruskoj kontraobaveštajnoj službi, dosad niko nije video.

Ruska kontraobaveštajna služba je sa razlogom pratila šetnju dve naizgled obične gospođe, jer se kasnije ispostavilo da su one u stvari američki špijuni i da je njihova šetnja do restorana rezultirala pažljivo izvedenim performansom.

I dok je rad operativaca uglavnom tajanstven, sa povremenim prekidima prepiske, kao što je to bilo u slučaju Rajana Foglea, uhapšenog 2013. godine u Moskvi, i Ane Čepman, uhapšene 2010. godine u Njujorku, slučaj trojice agenata CIA privukao je pažnju kada se utvrdilo da se jedan od njih, belac, prerušio u crnkinju koristeći masku i nekoliko slojeva garderobe.

Identitet agenata otkriven je zahvaljujući kamerama koje se sve češće ugrađuju u restoranima.

Na njemu se vidi kako su tri agenta — Robert Hajns, Timoti Finegan i Stiven Čisholm — vešti u maskiranju.

Najneobičnija transformacija dogodila se kada je Finegan, prerušen u crnkinju Džanis Čishlom, suprugu svog kolege američkog agenta Stivena Čisholma, šetao gradom sa suprugom Roberta Hajnsa, Laurom Klarson.

Šetnju završavaju u restoranu, nakon što Finegan ulazi u toalet restorana, dok ga Klarsonova čeka ispred. Fenigen iz toaleta izlazi brzim korakom, ali u normalnoj garderobi. Odmah potom u toalet ulazi Klarsonova za koju se pretpostavlja da je pokupila ostatke garderobe — periku i masku.

Posle nekoliko minuta ona se sastaje sa suprugom Robertom i njegovim kolegom Stivenom Čisholmom, u čiju ženu je Finegan i bio prerušen.

Prema rečima stručnjaka za obaveštajni rad Olega Hlobustova, tokom protekle godine, službe bezbednosti sprečile su aktivnosti 290 stranih agenata.

„To nužno ne znači da su oni uhapšeni. Oni mogu biti deportovani putem diplomatskih kanala ili drugih metoda koje se koriste u suzbijanju njihovih obaveštajnih aktivnosti“, rekao je on za NTV kanal.


(Sputniknews.com)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mrka kapa

06.09.2015 19:16

Orao pao..orao pao....orao pao....Ahahahahaaaaa

ODGOVORITE
Name

Sve shvatam

06.09.2015 19:32

Medjutim, ovdje cak i zalim CIA.

ODGOVORITE
Name

CIA na zlu glasu

06.09.2015 19:39

Medjutim, americki drzavljani u vecini rade ili to pokusavaju u EU-u. Oni imaju radnu kulturu. Ovi snimljeni spijuni su naivci za Ruse. Ja bih im rado pomogla da sam bila tamo. To se tako moji Ameri ne radi.

ODGOVORITE