SPC: Suspendovan vladika niški Jovan

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve smenio episkopa niškog. Konačna odluka o statusu vladike Jovana biće doneta na Saboru u maju. Sada vraćen u Ostrog.

Srbija 03.09.2015 | 08:50
SPC: Suspendovan vladika niški Jovan

Vladika Jovan (Purić) suspendovan je sa mesta episkopa niškog do prolećnog zasedanja Sabora - odlučio je juče Sveti arhijerejski sinod SPC. Do maja sledeće godine kada će biti doneta konačna odluka o Jovanovom statusu eparhijom će kao administrator upravljati vladika raško-prizrenski Teodosije.

U dogovoru sa Sinodom, bivši vladika niški konačnu odluku sačekaće u manastiru Ostrog, čiji je iguman bio pre izbora za vladiku.

Sinodskom odlukom privremeno je rešena kriza u Niškoj episkopiji, koja je proletos kulminirala bunom velikog dela sveštenika protiv svog vladike.

Pismom patrijarhu i crkvenim organima oni su ga optužili za samovolju i neracionalne poteze u razmeštaju klira u eparhije. Prema drugom viđenju, neiskusni vladika je dirnuo u osinjak sveštenika, koje je u cilju uvođenja reda u eparhiji, hteo da razmesti u druge parohije.

Vladika Jovan nije imao loše namere, ali se prosto nije snašao u upravljanju eparhijom - kaže sagovornik "Novosti" iz vrha SPC. - On je veliki duhovnik i čovek velikog teološkog obrazovanja, ali bez administrativnog iskustva. Svestan svega, vladika Jovan je od crkvenih organa pre nekoliko meseci sam zatražio razrešenje, kako bi se posvetio profesorskom poslu na Bogoslovskom fakultetu.

Odlukom o suspenziji do maja sledeće godine, Sinod je Jovanu dao rok da preispita stav i razmisli o nekoj drugoj episkopskoj dužnosti.

Prema saznanjima "Novosti", on ima poziv vladike Lavrentija da su se pridruži u Eparhiji šabačkoj. Drugu opciju, navodno, zastupa mitropolit Amfilohije, koji u Jovanu vidi kandidata za mesto prvog vladike SPC u južnoameričkoj eparhiji, čije je sedište u Buenos Ajresu.

Sinod SPC, koji je odlučio o njegovoj suspenziji, neće se sastajati u sledećih mesec dana. Razlog za to je poseta patrijarha Irineja Severnoj Americi. Poglavar SPC na put će krenuti sledeće nedelje, a tokom posete obići će Njujork, ali i Kanadsku eparhiju kojom upravlja kao administrator.

Jedan od najvažnijih ciljeva njegove posete jeste uvođenje reda u parohijama u Kanadi, u kojima i dalje vlada napetost stvorena smenom vladike Georgija (Đokića).

FILARET I DALjE NA ZLATARU

Od zimus, kada je smenjen na tronu Mileševske eparhije, najpre odlukom Sinoda, a zatim i majskog Sabora SPC, vladika Filaret boravi u manastiru Svetih besrebrenika Kozme i Damjana na Zlataru.

Ovaj hram, udaljen od Nove Varoši 12 kilometara, na 1.460 metara nadmorske visine u nenaseljenom delu planine. Pored monaha Gavrila i vladika Filareta, ovde je (pri ruci i u posluzi), uvek po neko od vladikinih prijatelja. Vladiku, inače, redovno obilazi kako veliki broj građana iz ove i okolnih opština.

Među posetiocima su i kulturni i javni radnici, lekari, sportisti...

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Melanija

03.09.2015 11:59

Šta znači "privremeno je rešena kriza u Niškoj episkopiji", KOGA BRE VIŠE LAŽU, e preterali su ovaj put.

ODGOVORITE
Name

Милорад

03.09.2015 12:43

Није знао владика нишки Јован да је требало да се утали са свештеницима па сад испашта. Наравоученије: Само пробај да радиш свој посао по савести па ћеш гадно да прођеш! Срамота за Ниш. Од када је Валдика Јован дошао покренуо је и град и Епархију. Зато ћемо да га уклонимо и да ставимо неког да не таласа много.

ODGOVORITE
Name

PRAVI SE LUD

04.09.2015 06:43

Jedan pop iz Niša je skoro u manastiru Svetog Romana doslovce rekao:,,Pokazali smo da sa nama nema šale. Sledeći koji dođe, mora dobro da vodi računa''! Isti taj pop ima radionicu za izradu odeždi. Drugo, prota Milutin Timotijević je zao čovek, što se može zaključiti iz pogleda dotičnog. A o biznisu da ne govorimo. Da Jovan nije zasmetao Timotijeviću, ništa se ne bi desilo.

ODGOVORITE