Putin pobjeđuje Obamu u borbi za Arktik

SAD pokušavaju da se izbore sa pola tuceta drugih zemalja oko što većeg komada Arktičkog okeana čije je dno bogato do sada nekorišćenim rezervama nafte i prirodnog gasa. 

Svijet 03.09.2015 | 07:45
Putin pobjeđuje Obamu u borbi za Arktik

Barak Obama, američki predsednik, tokom posete Aljasci na koju je stigao juče trebalo bi da prizna da SAD nisu spremne za globalnu bitku za okupaciju Arktika.

Sajt "Biznis insajder" piše da je jedan od znakova toga "anemični američki arsenal ledolomaca". Smanjenje površine pod arktičkim ledom otvorilo je Arktički okean za trgovinu, saobraćaj, turizam i istraživanja, ali svetska sila ne može da učini bilo šta od toga bez ledolomaca.

Ti brodovi su obično dugački između 120 i 170 metara, imaju snažne motore i specijalno dizajnirane pramce koji im omogućuju rasecanje leda. Rusija ima dovoljno ledolomaca da pravi krugove oko Amerikanaca, ali nije samo Rusija sila u toj oblasti već i Švedska, Finska i Kanada koje takođe imaju više ovakvih brodova od SAD.

Da bi održao korak s onim što neki već nazivaju novim Hladnim ratom, Obama je predložio nabavku novog ledolomca do 2020. umesto do 2022. i početak izgradnje drugih.

Analize pokazuju da treba da pređe još dosta vremena pre nego što flota SAD bude pu stanju da se meri sa ruskom, koja će uskoro imati više ledolomaca nego sve druge zemlje zajedno.

Pojedinačni ledolomac može da košta milijardu dolara i potrebna je i cela decenija da se on napravi.

Rusija je toliko ponosna na svoje ledolomce da je jedan simbolično prikazala i na otvaranju Zimske olimpijade u Sočiju 2014.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar