Ispunjeni svi uslovi za izvoz mlijeka u EU

Umjesto 16. septembra, kako je bilo predviđeno, Stalni komitet za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije zasjedaće sredinom sljedeće sedmice, vjerovatno 9. ili 10. septembra, i moguće je da će već od tada BiH moći da izvozi mlijeko i na tržište EU.

Bosna i Hercegovina 02.09.2015 | 12:26
Ispunjeni svi uslovi za izvoz mlijeka u EU

To je juče "Nezavisnim" potvrdio Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, nakon sastanka koji je u Briselu održao sa rukovodstvom Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane.

"Oni su željeli da se to što prije završi i pomjerili su sjednicu Komiteta za polovinu sljedeće sedmice. Na toj sjednici će se raspravljati o prigovoru koji je ranije uložen. Dobra je vijest da se u Komitetu glasa prostom većinom, što znači da niko ne može uložiti veto. Poslije toga će lista, koja se odnosi na izvoz mlijeka, odmah biti vraćena, jer odluka ne treba da se objavljuje nigdje", pojasnio je Kalaba.

Kako saznajemo, tokom sastanka u Briselu predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH nije predočen razlog zbog kojeg je Hrvatska zatražila da se stopira izvoz mlijeka iz BiH u EU. Ipak, najvažnije je da ohrabrujuće vijesti svakako postoje.

"Sigurno je da će lista, koja se odnosi na izvoz mlijeka, biti vraćena, odnosno da će biti pozitivan ishod glasanja", naveo je Kalaba.

Nakon ove vijesti iz Brisela, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je da je optimista, jer su, kako je naglasio, svi argumenti na našoj strani.

"Mi smo ispunili sve potrebne uslove koje su od nas tražile nadležne inspekcijske službe u proteklom periodu. Prošli smo monitoring. Ne stoje, zaista, argumenti Hrvatske, tako da smatram da je to sa njihove strane bilo u potpunosti nepotrebno", kazao je Šarović.

Na službenoj stranici Evropske komisije ranije je objavljena lista mljekara iz BiH koji svoje proizvode mogu izvoziti u EU, a to su "Milkos" Sarajevo, "Mljekara Livno", "Meggle mljekara" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica, koje su, dakle, počevši od 26. avgusta, dobile zeleno svjetlo za izvoz, ali je sve istog dana stopirano nakon žalbe koju je uložila Hrvatska.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare "Milkos", ističe da su već godinama spremni da svoje proizvode plasiraju na tržište EU.

"Čuo sam za novi termin kada bi trebalo da zasjeda Komitet. Očekujem da će sljedeće sedmice biti donesena pozitivna odluka, kojom će biti odobren početak izvoza mlijeka i plasman na tržište EU. Mi smo u vezi s tim pitanjem optimisti", naveo je Fakić.

Iz dubičkog "Mlijekoprodukta", međutim, zasad ne žele da prejudiciraju šta će se desiti sljedeće sedmice, ali i dodaju da su za izvoz spremni.

"Mi smo bili spremni da počnemo sa izvozom i ranije. Opširnije komentare zasad ne možemo davati, dok ne vidimo šta će se desiti", naveli su iz "Mlijekoprodukta".

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kazao je da čekaju odluku Stalnog komiteta za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Evropske komisije te da očekuju da će ona biti pozitivna.

"Mi mislimo da će odluka biti pravična, što znači u korist BiH. Zadovoljni smo onim što su postigli u pregovorima. Nećemo vršiti pritisak na ministra Šarovića da uvodi recipročne mjere, jer po onom što smo čuli da se dešavalo u Briselu, mislim da su se ljudi ponašali sasvim normalno. Čekamo odluku i mislimo da će pobijediti pravda", naveo je Usorac.

Protest u Gradačcu

Oko 30 proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona protestovalo je juče ispred prodajnog objekta hrvatskog "Konzuma" u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje povodom zabrane izvoza mlijeka iz BiH u EU.

"Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u Evropsku uniju, jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo", poručili su mljekari.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar