Inflacija u avgustu iznosila 0,2 odsto

Stopa inflacije u zemljama evrozone u avgustu ostala je na stabilnom nivou od 0,2 odsto, koliko je iznosila u julu i junu, saopšteno je iz Agencije za statistiku EU /Evrostat/.

Svijet 31.08.2015 | 18:39
Inflacija u avgustu iznosila 0,2 odsto

Ekonomisti su predviđali inflaciju od 0,1 odsto na godišnjem nivou.

Kako je navedeno u saopštenju, veliki pad cijene energenata nadoknađen je povećanim cijenama hrane, alkohola, duvana, usluga i industrijskih proizvoda.

Pomenuta stopa inflacije je i dalje znatno ispod zacrtanog cilja Evropske centralne banke /ECB/ od nešto ispod dva odsto.

Produženi period niske inflacije ili pad potrošačkih cijena znak je slabe potražnje i može da naškodi ekonomiji podstičući potrošače da odlože kupovinu.

Takođe, može otežati zemljama evrozone da smanje dug i da unaprijede konkurentnost troškova u odnosu na druge države, navodi se u saopštenju Evrostata.

Najnoviji podaci objavljeni su uoči sastanka ECB-a koji će u četvrtak, 3. septembra biti održan u Frankfurtu, a na kome će, kako procjenjuju analitičari, dominirati diskusija o obaranju projekcija inflacije, kao i turbulencije na globalnim tržištima, navodi AFP.

Komentari / 0

Ostavite komentar