Negirali krivicu za napad na Vučića

Pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno je suđenje osmorici pripadnika Žandarmerije koji se terete za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobra tokom Parade ponosa 2014. godine.

Srbija 31.08.2015 | 15:05
Negirali krivicu za napad na Vučića

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva terete se Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Mitrović, Stojanović i Savić su danas pre podne, na početku dokaznog postupka, rekli da ostaju pri ranijim iskazima i da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomerne upotrebe sile.

Oni su rekli da su četiri građanina toga dana, prilikom manifestacije visokog rizika, probila policijski kordon, nisu se obazirali na upozorenja i naredbe policije, kao i da su napali policiju - jedan je potegao pištolj, a jedan flašom gađao policajca.

Kako su objasnili, četiri građanina su se oglušili na više puta izdato naređenje: "Lezi dole", "Odbij" i odbili su da se legitimišu uz rečenice: "Ko si ti da me zaustavljaš", "Čobani" i "Sad ću da vas rasformiram".

Mitrović je rekao da je iskoristio službenu palicu ali samo kako bi sprečio da neko bude ubijen ili povređen, a Stojanović da je palicom blokirao udarac i šutiranje nogom, kao i da je tek kasnije čuo da se radilo o Predragu Malom.

Stojanović je rekao da je Predraga Malog pustio bez ikakve lične isprave, što je mimo pravila, ali po naređenju komandira Milenka Božovića.

Prema njegovi rečima, komandir četvrtog odreda Žandramerije Senad Koštić tražio je da se izvrši uviđaj i pozove vojna policija, ali se to nije dogodilo.

Savić je rekao da su četiri građanina uputila policiji psovke i uvredljive reči. On je dodao da nije upotrebljavao silu, ali da je video da je jedan od njegovih kolega jednom građaninu palicom iz ruku izbacio pištolj. Žandarmi tvrde da je kasnije utvrđeno da je u cevi pištolja bio metak.

Sva trojica odbila su da odgovaraju na pitanja tužilaštva jer smatraju da je ono na strani građana koji su ometali i ugrožavali policiju, ali i druge građane koji su učestvovali na skupu.

Žandarmi su optuženi zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada na vojno lice u vršenju službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanja i mučenja. Okrivljenima se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja i krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Na njihovom prvom pojavljivanju u sudu, kada je pročitana optužnica, oni su se kratko izjasnili da nisu krivi. Njihovi advokati istakli su da je optužnica "krivo postavljena", nejasna i da nije individualizovana odgovornost policajaca.

Krivičnim prijavama policije protiv pripadnika Žandarmerije pridružio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je podneo i prijave protiv pripadnika Vojne policije, ali su one odbačene.

Andrej Vučić, Predrag Mali i dva vojna policajca biće saslušani u nastavku suđenja kao oštećeni, nakon što svi optuženi iznesu odbrane. Tokom suđenja biće pregledani i snimci događaja koje je ekskluzivno zabeležila Televizija N1.

Pogledajte video:

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Svasta je receno

31.08.2015 15:58

Samo me zanima sta bi se desilo da je receni vojni policajac navodno na duznosti tada i upotrijebio sluzbeni pistolj i pucao na pripadnike zandarmerije i uzrokovao ranjavanje ili smrt nekoga od prisutnih? U ovom slucaju stvar je jasna ljudi su optuzeni jer je napadnut premijerov brat a da je napadnut ko drugi ne bi se desilo nista jer je premijer licno naredio da se policija angazuje.

ODGOVORITE
Name

hm

31.08.2015 17:49

Kakvo je to prezime "Mali"?

Name

.ebac

31.08.2015 20:02

J...s ti ovakvu drzavu.

ODGOVORITE
Name

Crni

01.09.2015 13:39

Afrika sa bijelim ljudima

ODGOVORITE