Posmrtni ostaci Apisa prenose se u Srbiju

Posmrtni ostaci Dragutin Dimitrijevića Apisa, generalštabnog pukovnika srpske vojske, trebalo bi da iz kripte u grčkom Zejtinliku do kraja godine budu prenijeti u Srbiju poslije 98 godina.
Iz kripte u Zejtinliku, na kojoj nema njegovog imena, nego samo broj 5027 sa napomenom da je tu sahranjeno N.N. lice, kosti će biti prenesene na Kalemegdan u Beogradu i sahranjene uz sve počasti kraj vojničke crkve Ružice, piše "Blic".

Srbija 30.08.2015 | 10:11
Posmrtni ostaci Apisa prenose se u Srbiju

Predsjednik SUBNOR-a Kragujevca i Udruženja potomaka starih ratnika od 1912. do 1920. godine Željko Zirojević rekao je da su ova udruženja i pokrenula ovu inicijativu jer je Apis bio žrtva montiranog procesa i nepoštenog suđenja za navodni prevrat, zbog čega je strijeljan na Solunskom polju 14. juna 1917. godine.

On je dodao da je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije imalo razumijevanja.

Prema njegovim riječima, tako će, osim posmrtnih ostataka Apisa, biti preneseni i sahranjeni posmrtni ostaci Radeta Malobabića i majora Ljube Vulovića, koji su u istom procesu osuđeni na smrt i strijeljani zajedno sa Apisom. Zirojević je dodao da Apis nije ima potomke.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, boračkih i socijalnih pitanja Dragan Popović kaže da je tajnu gdje su sačuvane kosti Apisa i još dvojice strijeljanih otkrio Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog grobnja na Zejtinliku.

Njegov djed prenio je kosti njih trojice sa mjesta gdje su sahranjeni poslje strijeljanja na Zejtinlik.

Kosti su stavljene u tri neobilježene kasete, jedna do druge, a Mihailovićev djed ih je kasnije obilježio da ne bi zaboravio.

Ime Dragutin Dimitrijevića Apisa prvenstveno se dovodi u vezu sa njegovom istorijskom ulogom u organizaciji "Crna ruka" i za Majski prevrat, kada su u noći 28. maja 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.

On je bio na čelu zavjerenika, ali nije naredio ubistvo kraljevskog para.

Članovi "Crne ruke" navode se i kao snabdjevači oružjem organizacije "Mlada Bosna", koji su izvršili atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

U Velikom ratu, Prvom svjetskom ratu, Apis je bio šef obavještajne službe, ali i član tajne organizacije "Ujedinjenje ili smrt" , zbog čega je i optužen da priprema prevrat, pa je strijeljan na Solunskom polju 14. juna 1917. godine, a rehabilitovan 1953. godine.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar