Kurc: Srbija primer uspeha u regionu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da je Srbija, s gledišta primene reformi i napretka, primer uspeha u regionu.

Srbija 29.08.2015 | 15:40
Kurc: Srbija primer uspeha u regionu

Šef austrijske diplomatije istakao je u intervjuu Tanjugu da je impresioniran reformama koje premijer Aleksandar Vučić sprovodi, navodeći da je svestan da to ponekad nije lako i da postoje protivnici i nezadovoljni.

Međutim, kako je podvukao, reforme su neophodne i koriste zemlji, te vode ka povećanju investicija.

Prema njegovim rečima, i austrijska privreda je pozitivno zapazila reforme u Srbiji.

Za nas je odlučujuće da se nastavlja put ka većoj vladavini prava, čime se uklanjaju sve prepreke za investicije. Čestitao bih premijeru Vučiću i njegovoj vladi na naporima koje preduzma, a koje su značajan korak za bolju budućnost Srbije, poručuje Kurc.

Govoreći o okruženju Srbije, odnosno o stabilnosti u regionu, on je podsetio da je bilo negativnih događaja, kao što su nemiri u Makedoniji, ali i tenzija među državama. Istovremeno, ukazuje da se mnogo toga pozitivnog dogodilo.

Kada pomislim kako je državnički Vučić reagovao na napade protiv njega lično, da je došlo do prodora u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu. Sve su to pozitivni razvoji, koje treba ceniti i ne sme se umanjivati njihov značaj“, smatra Kurc.

On je ocenio da su dogovorom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja EU sa Srbijom.

Kurc je istakao da su ti sporazumi od suštinskog značaja. „Oni su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana“, istakao je Kurc.

Posebno je četistao srpskom premijeru, ocenivši da je Vučić „još jednom dokazao da je veliki državnik, koji strateški gleda na budućnost“.

Verujem, dodao je austrijski ministar, da građani Srbije, ali i celog regiona, imaju razloga da se raduju dogovoru u Briselu, jer on donosi donosi stabilnost, a to je ono što svi želimo u regionu.

Kurc je ponovio da je postizanjem sporazuma otklonjena i poslednja prepreka za otvaranje poglavlja sa Srbijom. U Briselu ću u skladu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja“, naglasio je šef austrijske diplomatije.

Kada je reč o talasu izbeglica sa kojim je suočena cela Evropa, šef austrijske diplomatije je ocenio da je Srbija važan partner EU. Zahvalan sam premijeru Vučiću što je partner saradnje što se tiče našeg predloga za prilaženju rešavanja problema azilanata“, kazao je on.

Kurc smatra da je EU ostavila na „cedilu“ zemlje zapadnog Balkana po pitanju talasa azilanata.

Apsolutno je neprihvatljivo da Grčka samo propušta izbeglice u Makedoniju i Srbiju. To ne sme da se dogodi i moramo od Grčke zatražiti da ispunjava svoje obaveze, ali je ujedno moramo i podržati“, smatra Kurc.

Pitanje azilanata je, prema njegovim rečima, problem i zapadnog Balkana, regiona koji je tranzitni.

On je podsetio da Austrija ove godine očekuje 70.000 azilanata, te podvukao da je potrebno evropsko delovanje u rešavanju tog problema.

„Uspeli smo da se bolje koordinišemo sa zemljama zapadnog Balkana oko tog pitanja, kako bi zajedno nastupali u Briselu“, naglasio je Kurc i ukazao da u Briselu trenutno postoji snažan fokus na rutu preko Mediterana i Italije.

Kurc ističe da gotovo istovetan broj azilanata dolazi preko zapadno-balkanske rute, zbog čega je neophodno angažovanje i u tom regionu.

Austrijski ministar takođe je pohvalio i predsedavanje Srbije OEBS-u, istakavši da je zvaničan Beograd zauzeo značajnu ulogu u rešavanju konflikta u Ukrajini.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gluposti

29.08.2015 13:42

Zardjalo sve pa cvjeta.

ODGOVORITE
Name

herr kurcic

29.08.2015 14:21

U čemu to Srbija cvjeta crni Gospodine Kratki? Samo našim političarima možete tako da mažete oči a narodu na svu sreću ne.

ODGOVORITE