Vučić očekuje da Njemačka održi riječ

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Njemačka održati riječ i da će Beograd uskoro otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU, nakon postignutog sporazuma sa Prištinom u Briselu.

Srbija 26.08.2015 | 20:00
Vučić očekuje da Njemačka održi riječ

Vučić je istakao da je Srbija ispunila sve tačke koje su stavljene pred nju, iako će biti i nekih koji će nalaziti i ono čega nema.

"Verujem u nemačku reč, u nemačko slovo, u reči kancelara /Angele/ Merkel. Postavljeni su nam teški uslovi, koje je Srbija ispunila i siguran sam da će to isto učiniti i Nemačka, a da će ostale zemlje EU slediti taj primer", rekao je Vučić novinarima u Beču, gdje učestvuje na samitu o zapadnom Balkanu.

Vučić je ocijenio da je samit o zapadnom Balkanu, koji se danas i sutra održava u Beču, važan događaj za Srbiju, čiji će predstavnici imati konkretne razgovore u vezi sa ekonomskim napretkom i razvojem infrastrukture Srbije, prenijeli su beogradski mediji.

Komentarišući to što EU toleriše zabranu ćirilice u Vukovaru, Vučić je rekao da će srpska delegacija sutra u Beču veoma oštro i glasno zastupati svoje stavove i ponašati se ozbiljno i odgovorno.

Vučić je rekao da Srbija neće nikoga da izaziva ni na koji način, te da neće da odgovara onima kojima njen napredak smeta ili to što danas ima neuporedivo veći ugled u svijetu, niti onima koji traže razlog da je napadnu.

"Naš najbolji odgovor su ekonomske reforme i to što je Srbija postala pouzdan partner i Nemačkoj i Austriji i ostalim zemljama. Srbija poštuje sve zemlje regiona, jer bez njih ne bi uspela da sačuva regionalnu stabilnost. Onima koji, pak, hoće sve da kvare, kojima je smisao mržnja prema Srbima, to je njihov problem, a ne problem Srbije. S njima ćemo lako izaći na kraj", rekao je Vučić.

On je naveo da će sutra u Beču biti riječi i o migrantskoj krizi i da vjeruje da će u EU o tom pitanju biti postignuto zajedničko rješenje i za zemlje, koje joj još ne pripadaju.

Onima koji u Srbiji žele da se obračunavaju sa izbjeglicama, Vučić je poručio da to neće moći, te da srpska država neće postavljati električne ograde i zidove.

"Te ideje koje su bliske totalitarnim režimima, neka nose u druge zemlje. Srbija će znati kako s tim da se obračuna", rekao je Vučić, napomenuvši da ga veoma ljuti kada neki ne pokazuju elementarnu empatiju prema nepravdi i ljudskoj patnji.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SOKO

27.08.2015 05:44

KAD SE POGLEDA KAKO *JADNE IZBJEGLICE ODBIJAJU PAKET CRVENOIG KRSTA* TREBA DA SE POSTAVI JAVNO PITANJE TREBA LI SRBSKIM VODJAMA BLESIMETAR ILI SU SVJESNI DA NEMAJU PAMETI,,NA ZALOST POLA OD EMIGRANATA SU EKSTREMISTI,,,

ODGOVORITE